Beckett-bemutató a Szigligeti Színházban

Február 14-én, pénteken este 7 órától mutatják be a nagyváradi Szigligeti Színházban Samuel Beckett Godot-ra várva című drámáját Szabó K. István rendezésében. A premier kapcsán tartottak szerdán sajtótájékoztatót, amelyen a rendező mellett az előadás két szereplője, Fodor Réka és Szotyori József is részt vett.

„A Godot-ra várva az egymásrautaltságról, a kiszolgáltatottságról szól, viszont engem az érdekelt a darabban, hogy hogyan lehet felfűzni ezt a  témát a férfi-nő kapcsolatra” - mondta a tájékoztatón Szabó K. István rendező, ezért az eredetileg négy férfiszerepet Csíky Ibolyára (Didi) és Dobos Imrére (Gogo), illetve Szotyori Józsefre (Pozzo) és Fodor Rékára (Lucky) osztotta. Hozzáfűzte: a  darab párbeszédei ugyanakkor ebben az értelmezésben is természetesen hangzanak, a darab belső nyelvén szólalnak meg. A megalázottság érzékletesebben, kézzelfoghatóbban jelenik meg ebben az értelmezésben, a konfliktusok személyesebbé válnak, felerősödnek, így az érzelmek is nagyobb hangsúlyt kapnak az előadásban.

A Lucky-t alakító Fodor Réka is azt emelte ki, hogy a kapcsolatok ezen átértelmezése a darab egy más mélységét mutatja meg, jobban rávilágít két ember együttélésének nehézségeire, arra a „társas magányra”, amely legjobban egy férfi és egy nő kapcsolatán keresztül válik megfoghatóvá. Szotyori József szerint az idősebb kollégák által megformált Didi-Gogo párosra emberileg meg kell érni: „Fiatalabbak szájából nem hangzanának ennyire hitelesen ezek a párbeszédek. A próbák során sokszor az az érzésem volt, hogy ők ketten olyat tudnak, ami mi nem.” A jelenlévő két színművész hangsúlyozta, hogy nagy élmény volt két ilyen csodálatos kollégával együtt dolgozni, mint Csíky Ibolya és Dobos Imre, szinte kiválasztottnak érezték magukat, hogy ők játszhatnak együtt velük ebben az előadásban.

Elhangzott még, hogy a bemutatóra sajnos már nem lehet jegyet váltani, ugyanis, stúdióelőadásról lévén szó, csak korlátozott számú helyet tudnak biztosítani a színpadon kialakított stúdiótérben. Az előadást legközelebb március 11-én tekinthetik meg az érdeklődők.

Samuel Beckett

GODOT-RA VÁRVA

egy olvasat

Fordította: Kolozsvári Grandpierre Emil

Szereplők:

DIDI: Csíky Ibolya

GOGO: Dobos Imre

POZZO: Szotyori József

LUCKY: Fodor Réka

LÁNY: Lászlóffy Emőke

Rendező: SZABÓ K. ISTVÁN

Zene: Ovidiu Iloc

Játéktér, jelmez: Florina Bellinda Vasilatos

 

Kimaradt?