Őrkői lány, jócselekedetek és fényképes kuriózumok Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy szellemiségét próbálja megfogni legújabb előadásában az Andrei Mureșanu színház. Az „őrkői lány, jócselekedetek és fényképes kuriózumok” című előadást az Amerikában élő rendező, Ana Mărgineanu és Peca Stefan dramaturg állítja színpadra és március 27-én, a színház világnapján mutatják be.

A két színházi alkotó néhány éve Románia több városában, így Nagybányán, Piatra Neamţon és Târgoviștén is elkészítette már a „România numai de bine” című projektjét. Ennek lényege, hogy az idegenek szemével megfogják az adott város „szellemiségét”, magyarázta Ana Mărgineanu, aki szerint Sepsiszentgyörgyön is beszélgetéseket folytatnak a városlakókkal, elöljárókkal, megszólaltatják a helyi „sztárokat”, művészeket, a közembert, a szegényeket stb., és a velük folytatott beszélgetésekből kikerekedik számukra Sepsiszentgyörgy szellemisége.

Az Andrei Mureșanu színház igazgatója Dan Ţopa tavaly szeptemberi kinevezése óta új lendületet adott a sepsiszentgyörgyi román társulatnak. Az új évadot  színházi maratonnal indította, amikor bemutatják az összes futó előadást, és amelyre meghívta az ország színházbarát vállalkozóit, abban a reményben, hogy sikerül kialakítani egy mecénás hálózatot, és anyagi támogatásukkal működtetné az Andrei Mureșanu színházat.

Dan Ţopa korábban kifejtette: társulatát szeretné láthatóbbá tenni a városban, és az eddigieknél erőteljesebben szeretne részt venni a település kulturális életében. Szeretné továbbá Segesvárról visszaköltöztetni Sepsiszentgyörgyre az „Atelier” színházi fesztivált is, de kicserélte az Andrei Mureșanu Színház jelképét és fel szeretné újítani a honlapját is.

Kimaradt?