Ulickaja-gyerekkönyvet vizsgálhatnak meleg propaganda miatt

Ljudmila Ulickaja világhírű orosz írónő azt állítja, az orosz hatóságok homoszexuális propaganda vizsgálatnak vetik alá az általa összeállított gyerekkönyvsorozat egyik kötetét, és őt magát is ki akarják hallgatni az ügyben. Az illetékes szervek tagadják a vizsgálat tényét és a kihallgatási terveket is. A család a mi országunkban és más helyeken című, 2006-ban megjelent kötet egy utalásával van gond, mely szerint "a homoszexualitás elterjedt jelenség" és egyes országokban engedélyezik az azonos neműek házasságát - mondta Ulickaja.

A kötet szerzőjét, Vera Timencsiket már ki is hallgatták az ügyben, tőle tudja, hogy a hatóságok őt magát is be akarják hívni - állította a másfél hónapja külföldön tartózkodó Ulickaja múlt pénteken. Hozzátette, amint hazaér, áll a kihallgatások elébe.

Az orosz nyomozó bizottság viszont cáfolta az írónő állításait. Közleményük szerint Ulickaját semmilyen minőségben nem idézték be, és vizsgálat sem zajlott, illetve nem is zajlik a könyv ügyében.

A gazeta.ru hírportál múlt csütörtökön arról tudósított, hogy helyi szinten, Uljanovszk városában az ügyészség már vizsgálja a kötet tartalmát, miután egy helyi gyerekkönyvtár alkalmazottja panaszt tett.

Ulickaja több mint kétszáz írótársával együtt aláírta azt a nyílt levelet, amely a Guardian című brit napilap múlt csütörtöki számában jelent meg az orosz hatóságoknak címezve. A levél szerint a "homoszexuális propagandáról" szóló törvény, valamint a rágalmazás és istenkáromlás ellen hozott jogszabályok fenyegetik az írói és általában a művészi szabadságot Oroszországban.

Ulickaja szerint a Kreml által képviselt kulturális ideológia sok szempontból az egykori szovjet propaganda stílusát idézi.

A homoszexuális propagandáról szóló orosz törvény a szocsi téli olimpia közeledtével került a nemzetközi érdeklődés és tiltakozások homlokterébe. Oroszország váltig állítja, hogy nem alkalmaz diszkriminációt, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor figyelmeztette a meleg közösséget, hogy "hagyják békén a gyerekeket", Szocsi polgármestere pedig kijelentette: városában egyetlen homoszexuális ember sem él - idézi fel a Guardian internetes kiadása.

Az 1943-ban született Ljudmila Ulickaja a nemzetközi szinten egyik legismertebb kortárs orosz író, akinek 2003-tól kezdve számos könyve magyarul is megjelent, 2009 áprilisában pedig a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Már korábban is nyíltan támogatta az orosz ellenzéki mozgalmakat.

Kimaradt?