Előhoznák a királyi szobrokat a temesvári színházhomlokzat mögül

A temesvári városi tanácsosok egy része a temesvári Román Operának és három színtársulatnak (román, magyar, német) otthont adó Kultúrpalota eredeti homlokzatának a helyreállítását szorgalmazta.

Nicolae Robu polgármester nem híve a Ferenc József színház eredeti homlokzata visszaállításának, de azt szeretné, ha az osztrák császár és a császárné szobrai, amelyeket az átépített homlokzat mögött rejtettek el, talapzatra kerülnének és az Opera bejáratának két oldalán állnának. „Az Opera homlokzatát fel kell újítani, a jelenlegi külsejét megőrízve – nyilatkozta Nicolae Robu –, az Opera eredeti formájában is nagyon szép volt, de véleményem szerint az már nem illene a tér jelenlegi építészeti stílusához.

Mi arra kértük a Kulturális Minisztériumot, hogy biztosítson forrásokat az Opera homlokzatának a felújításához. Azt szeretném, ha a felújítás során kiszabadítanák rejtekhelyükről a császár és a császárné szobrait, amelyek a régi homlokzat két oldalán található nyílásokban vannak és eltakarja őket az új homlokzat. A szobrokat véleményem szerint talapzatra kellene állítani, a bejárat két oldalán. Fel kell vállaljuk a város történelmét, úgy ahogy volt, a kellemetlenebb epizódokkal együtt.”

A Ferenc József nevét viselő városi színházat a bécsi Fellner és Helmer tervezői iroda építette az 1871–75 időszakban. Az impériumváltás után Duiliu Marcu tervei alapján építették át a színház homlokzatát és nyerte el jelenlegi külsejét. Az eredeti homlokzat helyreállítását sokan azért is ellenzik, mert az Opera erkélye a temesvári forradalom egyik fontos helyszíne volt.

Kimaradt?