Az utolsó száz méteren cserélték le a Bukarest Biennálé kurátorát

Összeegyeztethetetlen ellentétekre hivatkozva lemondott a május 23. és július 24. közötti időszakra tervezett Bukarest Biennálé kurátora, Nicolaus Schafhausen, aki egyébként a bécsi Kunsthalle igazgatója.

Az idei Bukarest Biennálé témája „Aprehensiune. Înțelegând prin frica de a înțelege” (Megértés a megértéstől való félelmen keresztül). Nicolaus Schafhausen-t tavaly februárban kérték fel a szervezők, Răzvan Ion és Eugen Rădescu, hogy legyen a kortárs művészeti rendezvény kurátora. Ezzel egy új kulturális párbeszédet szerettek volna elkezdeni Bécs és Bukarest között. A viszony azonban röviddel ezután megromlott, Schafhausen szerint összebékíthetetlen ellentétek késztették arra, hogy végül január 29-én lemondja a megbízást - írja a  theartnewspaper.com.

Az ellentétek fő forrása az volt, hogy Nicolaus Schafhausen főleg román művészeket akart meghívni a rendezvényre, míg a két román szervező ragaszkodott a külföldi alkotókhoz. Schafhausen szerint így akartak jelentősebb anyagi támogatáshoz jutni, és mereven elzárkóztak a bécsi szakember által javasolt névsortól. „Egész feketelistájuk volt azokkal a művészekkel, akiket nem akartak meghívni” – mondta a román szervezőkről az osztrák ex-kurátor, aki lemondását közvetően megpróbálta a szponzorokat is visszalépésre késztetni. A Bukarest Biennálé fő támogatója az UniCredit Țiriac Bank.

Az új kurátoroknak most mindössze 4 hónapjuk van tető alá hozni a kortárs művészeti kiállítást. A szervezők erre Schafhausen lemondása után a 20 éves Horváth Gergőt és a 25 éves, Olaszországban élő Ștefan Voicu-t kérték fel.

A Bukarest Biennálé idei, hatodik kiadása 5 helyszínen zajlik majd, részleteket itt lehet róla megtudni. 

Kimaradt?