Kulturáltan fognak szórakoztatni az idei Szent György napok

 „Szórakoztató kultúra és a kulturált szórakozás” jegyében szervezik a 23-ik Szent György napokat, jelentették be a szervezők, aki szerint a sepsiszentgyörgyi városnapok idén április 26-án a már hagyományos nyitóhangversennyel kezdődik és május 4-én tűzijátékkal ér véget.

Antal Árpád polgármester szerint megtartják, ami eddig jónak bizonyult és változtatnak azon, ami kevésbé volt jó, így idén a szabadtéri rendezvénysorozatból kiszorítják a „bóvli árusokat”. Az elöljáró szerint ez nehéz döntés volt, mert az árusok jelentős bevételt generáltak a rendezvény számára, évente átlag 200.000 lej folyt be a területfoglalási illetékből. Idén az eddigi duplájára emelik a „bóvli árusok” területfoglalási díját, így várhatóan kevesebben jelentkeznek be, de az így befolyt összeg elég lehet a rendezvény költségvetésének kiegészítésére. Ha ezzel az intézkedéssel nem jön be a szervezők számítása, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a szokásos 300.000 lejes támogatást még kiegészíti 50.000 lejjel, jelentette be Antal Árpád.

„Kultúra.most” ez lesz a Szent György napok idei szlogenje, amit már tavaly is használtak, jelentette be a fesztivál igazgatója, Grubisics Levente, aki szerint a 23-ik városnapok is felzárkózik a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kulturális fővárosa, négyéves rendezvénysorozathoz. Mivel az idei Szent György napok kilenc napjába beleesik a szabadnapnak nyilvánított május elseje is, így már csütörtökön elkezdődik a szabadtéri rendezvénysorozat, amikor megszervezik a hazai Diákegyüttesek Fesztiválját, de akkor kinyit majd a Székely Nemzeti Múzeum udvarán berendezett Kultúrkert is. Már decemberben elkezdték az idei Szent György napok szervezését, és a három szabadtéri színpad 90 százaléka már fel van töltve produkciókkal, mondta Grubisics Levente, aki szerint idén több helyi előadó is helyt kap a színpadokon, de nagy tömegeket mozgató produkciókat is vásároltak.

Az Erdély legnagyobb városünnepének tartott Szent György napok programigazgatója, Dancs Zsolt elmondta, hogy a rendezvénysorozat záróakkordjaként a tűzijáték alatt Havasi Balázs „drum and piano” projektje lesz hallható. A zongoraművész többek között tavaly augusztus 20-án nyújtotta a zenei aláfestést a budapesti tűzijátéknak. Emellett az idei városnapokon színpadra lép a kolozsvári Grimus együttes, amely európai fesztiválok visszatérő vendégének számít, de szerepeltek már Placebo vagy Red Hot Chilli Peppers előzenekaraként is.

Sepsiszentgyörgyre érkezik még a Kispál és a Borz. Lovasi András zenekara a Szent György napokon tartja a Sziget fesztiválra tervezett visszatérő koncertjük főpróbáját. A városnapok kulturális hetén többek között fellép a Budapesti Belvárosi Színház, amely a Verebes István által rendezett Hitted volna? című tragikomédiát mutatja be Hernádi Judit és Kern András előadásában. Emellett a programban szerepel a Bukaresti Teatrul Foarte Mic társulat Mă tot duc című előadása Oana Pelea és Mihai Gruia Sandu szereplésével, mondta el ízelítőül Dancs Zsolt.

A Szent György napok szervezői szerint az idei rendezvénysorozat költségvetése 1,2 millió lej, ennek egy része az önkormányzattól származó támogatás, a többit pedig a fesztivál termeli ki. 

 

Kimaradt?