Domborművet és kopjafát kapott Berettyóújfaluban a „legnagyobb székely”

Orbán Balázsra, a "legnagyobb székelyre", Berettyóújfalu néhai országgyűlési képviselőjére emlékeztek születésének 185. évfordulóján szerdán a hajdú-bihari településen. Az Orbán Balázs nevét viselő téren felavatták a polihisztor-tudós bronz portrédomborműves emléktábláját, Kurucz Imre szobrászművész alkotását, illetve Nemes Sándor fafaragó kopjafáját.

A kegyeleti emlékhely kialakítását az Orbán Balázs Társaság kezdeményezte. A kegyeleti emlékhely mellett egy temetkezési emlékhelyet is kialakítottak a Platinum temetkezési vállalatnak a téren lévő épületében. Az emlékhelyen a Berettyóújfaluban élőknek kínálnak lehetőséget az urnákat díjmentes tárolására mindaddig, amíg a családoknak megfelelő anyagi lehetőségük nem lesz a hamvak méltó körülmények közötti végső elhelyezésére. "...a magyar népet tekintem családomnak és ezt kívánom fő örökösömmé tenni..." idézte Orbán Balázs végrendeletének híres sorait Muraközi István, Berettyóújfalu fideszes polgármestere. Megemlítette, hogy Orbán Balázs 1872-től élete végéig tagja volt a magyar országgyűlésnek, 1881-től haláláig, 1890 áprilisáig Berettyóújfalu képviselője volt.

A szülőfalu, Lengyelfalva képviseletében Bálint Domokos, Székelylengyelfalva tanácsosa beszélt a "legnagyobb székely" életútjáról, megemlítve megkerülhetetlen művét, a Székelyföld leírását. Az Orbán Balázs Társaság nevében Nagy Gábor elnök méltatta a névadó alakját.

Kimaradt?