Marosvásárhelyi színház: kevesebb a pénz, mégis több a néző

Januárban több mint hatezer nézője volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata produkcióinak – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Gáspárik Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetője. „Ez szinte annyi, mint máskor egy egész évad nézőszáma” – mondta Gáspárik. Keresztes szerint a látványosan megnövekedett nézőszám azzal magyarázható, hogy a város valóban vevő arra a művészi programra, amit a színház kínál számára.

A költségvetés az idén 15 százalékkal kevesebb, a színháznak pedig 50 százalékkal kell többet termelnie – mutatott rá a vezérigazgató, hozzátéve, hogy három éve nem emeltek árakat és ez továbbra sem áll szándékukban, inkább a művészi teljesítménnyel szeretnének még több nézőt bevonzani a színházba.

A Tompa Miklós Társulat ezekben a napokban kistermi bemutatóra készül: február 11-én Harsányi Zsolt rendezésében Alekszander Nyikolajevics Osztrovszkij Erdő című komédiáját mutatja be.

A rendező sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy miért fontos egy klasszikus szöveget újra elővenni. „Mert a megírása óta eltelt 150 év óta nem veszített korszerűségéből, ahogy a kétezer éves görög drámák sem” – mondta Harsányi Zsolt, akinek a marosvásárhelyi társulatnál ez a harmadik, színpadra állított, orosz darabja.

Azok a vissza-visszatérő alapmotívumok, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak (a gyűlölet, a szeretet, a becsvágy, a szerelem, a férfi-nő kapcsolat) - mind fellelhetők a darabban. Az alaptörténet egy korosodó nőről szól, aki szerelmes lesz egy nála harminc évvel fiatalabb fiúba, és megpróbálja minden eszközt bevetve elcsábítani. A történetet egy másik szerelmi szál, valamint két vándorszínész is bonyolítja.

A szereposztásban láthatjuk a társulat legújabb tagját, Lőrincz Ágnest, valamint Kilyén Lászlót, Györffy Andrást, Szélyes Ferencet, a fiatalabb generációból pedig Fülöp Beátát, Galló Ernőt, Bokor Barnát, Badics Petrát, Boros Csabát, Ördög Miklós Leventét. 

Kimaradt?