Godot-ra várva: abszurd dráma az egymásrautaltságról

A férfi-nő kapcsolatra építi át Samuel Beckett történetét a nagyváradi Szigligeti Színház társulata Szabó K. István rendezésében. A Godot-ra várva Csíky Ibolya, Dobos Imre, Szotyori József, Fodor Réka és Lászlóffy Emőke alakításával kerül színpadra február közepén.

Február 14-én, pénteken 19 órától kerül sor az évad következő bemutatójára a nagyváradi Szigligeti Színházban: Samuel Beckett Godot-ra várva című drámáját Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója viszi színre. Az előadás zenéjét Ovidiu Iloc szerezte, a díszlet- és jelmezterv Florina Bellinda Vasilatos munkája. Szereplők: Csíky Ibolya, Dobos Imre, Szotyori József, Fodor Réka és Lászlóffy Emőke. Az előadásra a színpadon kialakított stúdiótérben kerül sor. A bemutatóra érvényesek a Szigligeti-bérletek (azok érvényesíthetik a bemutatóbérletüket, akik az évad elején ezt az előadást választották).

Szabó K. István gondolatai a darabról: „Közel tíz éve, az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon, egy műhelymunka alkalmával foglalkoztam Beckett remekművével. Egy párbeszédrészlet Didi és Gogo közt hamisnak tűnt, nem értettem, miért, de ez az érzés megmaradt, mintha nem két férfi beszélgetne… Évekkel később bukkantam rá a megérzés titkára, Beckett maga vallja: ez a párbeszéd közte és felesége között hangzott el, azt jegyezte le. A nagyváradi előadás egy férfi-nő kapcsolatra építi át a két csavargó történetét, ha egyáltalán történetről beszélhetünk. Az egymásrautaltság, a megöregedés, a halálra várás a témája ennek a játéknak, melyben elmúlni sem lehet. A magyarázatra várunk, arra, hogy valaki majd csak eljön, s választ ad a miértre. S miközben jól sejtjük, nincs kiút, valami mégiscsak feltölti ezt az űrt, s ez a szeretet.” 

Samuel Beckett: GODOT-RA VÁRVA (egy olvasat)

Fordította: Kolozsvári Grandpierre Emil

Szereplők:

DIDI                       Csíky Ibolya

GOGO                  Dobos Imre

POZZO  Szotyori József

LUCKY   Fodor Réka

LÁNY                     Lászlóffy Emőke

Rendező: SZABÓ K. ISTVÁN

Zene: Ovidiu Iloc

Játéktér, jelmez: Florina Bellinda Vasilatos

Ügyelő: Joó Emília

Súgó: Körner Anna

Hangosítók: Zsurka József, Szanday Csongor

Világosítók: Nosz Botond, Nagy Imre, Kalló János, Bernád Eduárd

Kimaradt?