Sepsiszentgyörgyön a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

Rendkívüli szimfonikus koncertet tart februárban a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, amely először szerepel a sepsiszentgyörgyi hangverseny-évadban. Az est karmestere a Spanyolországban élő, román származású Octav Calleya, a nemzetközi karmesteriskola egyik legkiemelkedőbb képviselője, aki a legnagyobb művészekkel koncertezve, tulajdonképpen már az egész világot körbejárta. Szólisták Nagy Kálmán (hegedű), György Róbert (nagybőgő). Műsoron W.A.Mozart: Zenei tréfa, G. Bottesini: Gran Duo Concertanto hegedűre, nagybőgőre és zenekarra, L. van Beethoven: 7., Á dúr szimfónia, op. 92. A rendkívüli hangversenyre február 21-én, pénteken 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. A koncert a 2013/2014-es hangverseny-évad része, de szabadárusításban is lehet jegyet vásárolni, akár elővételben is a Városi Kulturális Szervezőirodában.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kulturális Szervezőiroda, Kónya Ádám Művelődési Ház.

Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

Marosvásárhely művészeti életének palettáján a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia meghatározó szerepet tölt be. Az 1913-ban felépült Kultúrpalotában kezdte meg működését a Városi Zenekonzervatórium, melynek tanárai és diákjai hamarosan szimfonikus zenekart alkottak. 1950-ben a zenekar az Állami Filharmónia rangjára emelkedett, a 60-as években pedig létrejött a Vegyeskar is. Így lehetőség nyílt egy olyan összetett és igényes repertoár kialakítására, mely korszakoktól függetlenül, majdnem valamennyi zenei műfajt felöleli, beleértve a kortárs zenei megnyilvánulásokat is. Fél évszázadot meghaladó fennállása során a Marosvásárhelyi Filharmónia színpadán neves belföldi és külföldi karmesterek illetve előadóművészek léptek fel. Íme néhány a legnagyobbak közül: Pablo Casals, Bartók Béla, Jan Kubelik, Szigeti József, George Enescu. A szimfonikus zenekar nagy sikerrel vendégszerepelt nemcsak Európa számos országában, de Japánban is. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia állandó karmestere a japán Shinya Ozaki.

W. A. Mozart: Zenei tréfa

A Zenei tréfa egy egészen furcsa darab, 1787-ban íródott. A darab valódi különlegessége, hogy még a szándékos szerkesztési, hangszerelési otrombaságokon, a vélhető kifigurázás és paródia elemein – a tehetségtelen zeneszerzők és hangszerjátékosok kigúnyolása – is átsüt a csak kevesekhez mérhető muzikalitás elevensége és szépsége.

L. van Beethoven: 7., Á dúr szimfónia, op. 92

A VII. szimfónia Beethoven zenéjében minőségi ugrás - európai hírneve nő, mely növeli önbizalmát, alkotókedvét. Ekkor negyvenhárom éves. Még saját maga vezényli a zenekart, de fülbaja miatt hamarosan kénytelen visszavonulni a nyilvános szerepléstől, s kizárólag az alkotásnak él. A szimfónia muzsikája közvetlen hangú, szenvedélyes, kötöttségek nélküli, felszabadult muzsika.

 

Kimaradt?