A 12 év rabszolgaság kapta a londoni filmkritikusok díját

A Steve McQueen rendezte nagyjátékfilm, a 12 év rabszolgaság kapta vasárnap este a London Critics' Circle három díját: a Legjobb Film, a Legjobb Férfi Főszereplő (Chiwetel Ejiofor) és a Legjobb Női Mellékszereplő (Lupita Nyong'o) kategóriákban.

 A 12 év rabszolgaságot kilenc kategóriában jelölték a londoni kritikusok díjára, ezenkívül a március 2-ára tervezett Oscar-gálának is nagy esélyese a bennfentesek szerint. A február 16-án sorra kerülő BAFTA (Brit Filmakadémia) díjkiosztójára pedig 10 kategóriában jelölték.

A London Critics' Circle 34. kiadását vasárnap este a gyász árnyékolta be, ugyanis röviddel a kezdés előtt érkezett Philip Seymour Hoffman halálhíre. A New York-ban elhunyt színész tavaly kapta meg a londoni kritikusok díját a The Master című moziban nyújtott alakításáért, Legjobb Férfi Mellékszereplő kategóriában.

Most Cate Blanchett érdemelte ki a Legjobb Női Főszereplő díját a Blue Jasmine című Woody Allen-filmért, a Legjobb Brit Színésznő pedig Judi Dench lett a Philomenában látható alakításért.

Az Adele élete a Legjobb Idegennyelvű Film (értsd: nem angol) a brit szakma szerint, a Legjobb Dokumentumfilm díjat pedig a The Act of Killing kapta.

The London Critics' Circle Awards mintegy száz, filmes szakfolyóirat munkatársaiból álló zsűri díja.

Kimaradt?