Mégis vetíthető a Nimfomániás második része

Megváltoztatta korábbi álláspontját, és mégis engedélyezi A nimfomániás című Lars von Trier-film második részének nyilvános vetítését az országos filmközpont (CNC). Erről az intézmény igazgatója tájékoztatta csütörtök este a Mediafax hírügynökséget. "Addig nem lesz cenzúra a román mozikban, amíg én vagyok CNC vezetője" – jelentette ki Mihai Kogălniceanu. 

Tájékoztatása szerint a forgalmazó, az Independenta Film fellebbezése nyomán az intézmény filmek besorolásával foglalkozó testülete csütörtökön újra megnézte a Nimfomániás második részét, és úgy döntött, hogy 18-as besorolást ad a dán rendező alkotásának. Ez azt jelenti, hogy nagykorúak számára vetíthető a mozikban a film. Az igazgató közölte azt is, hogy a bizottság elnökét, Cristina Corciovescut leváltották.

Korábban a CNC-nek a filmek besorolásával foglalkozó testülete a kiskorúak védelmére irányuló jelrendszer szerint a 18-XXX kategóriába sorolta a filmet, ami azt jelenti, hogy kiskorúaknak nem ajánlott, de nyilvános levetítése is tilos.

Az Independenta Film szerdán közleményben tiltakozott a román hatósági "cenzúra" ellen. A CNC döntésének nagy visszhangja volt, hiszen Románia lett volna az egyedüli európai ország, ahol megtiltották Lars von Trier filmjének vetítését. A dán rendező alkotásának második része Észtországban, Franciaországban, Hollandiában, Svájcban és Németországban 16-os, Dániában 15-ös besorolást kapott.

A cinemagia.ro román filmportál szerint A nimfomániás első részét Romániában több mint 13 ezer néző tekintette meg a mozikban.

Kapcsolódók

Kimaradt?