Manele-elemzés II: Aki nem bukott meg șmecheriából

A CFR volt munkatársa, Nicolae Guță közismerten egyike a legnagyobb manele művészeknek. Sajátos humora, hangja, az erőteljes szimbólumok használata jellemzi őt, ugyanakkor vonzódása az intellektushoz. Ezt hivatott megerősíteni a Când se preda șmecheria (a șmecheria - lefordíthatatlan román szó, jelentése kb: ügyesség, talpraesettség, ravaszság, találékonyság, mindez erkölcsi fenntartások nélkül), amelynek a legelején ugyan nem sikerül ékezetekkel leírni a művész nevét, de legalább egy igazi remekműből kölcsönözték a dallamát:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=piF-ObPhQPc

Miután Guță felhívja a figyelmünket arra, hogy vigyáznunk kell, mert ő fog énekelni „az összes hétcsillagos fiúnak”, máris láthatjuk a gyerekkori emlékeit, a képekre vágva saját magát (ezzel szimbolizálva, hogy ő ma is az a kisfiú, aki valaha volt). Mint kiderül, a fény mindig erősen zavarta, ezért is napszemüveget hordott, és két testőrt is, a biztonság kedvéért. A kis Nicolae Linguraru a Hunyad megyei Aninószán nőtt fel, a hetvenes évek derekán volt első osztályos. Vallomása szerint ekkor már felkészítették az életre: „când se preda șmecheria/o învățam în clasa întâia”, de senki nem volt olyan buzgó, mint ő: „dar voi toți ați fost absenți/și ați rămas corigenți”.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Q8gK7eUHXDA

A korhű videoklipből az is kiderül, a múlt rendszerben miniszoknyás tanárnők oktatták a népet, a kis Guță pedig csábos mosollyal igyekezett lecsapni rájuk. Eközben arról énekel, hogy az esze miatt bajba is kerülhetne: „dați-mă în judecată/că am mintea dezghețată”, és arról, hogy lehet reklamálni, de az eszét elvenni nem. Ezt illusztrálandó (?), a șmecheriából osztályelső Nicu másoktól les vizsga közben, és miután egy osztálytársát papírgolyóval dobálja meg, a tanítónő nem őt bünteti meg, sőt az áldozatot viteti ki Guță testőreivel!

Hősünk fémbőröndökkel is kereskedik, és míg az izgalmas képsorokat nézzük, közli velünk, hogy követik őt, mert illegális holmi van nála: az intelligenciája, amiből nem ad másoknak („prea multă inteligență/și nu dau la concurență”). Hogy ezt bizonyítsa, egy újabb emlékét eleveníti fel: milyen is volt, amikor ráismert valakire a látványosan felemelt újság mögött, és megbökte a szemeit. Előfordult vele az is, hogy valakik kergették, de a rájuk uszított elemiseknek köszönhetően megszabadult – ahogy azt egy vérbeli șmechertől el is vártuk!

Kimaradt?