A Viharsarok a berlini filmfesztivál első „meleg focistafilmje"

Császi Ádám első játékfilmje, a Viharsarok a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale történetének első „meleg focistafilmje" - hangzott el kedden Berlinben, a fesztivál programját bemutató nemzetközi sajtótájékoztatón.

Dieter Kosslick fesztiváligazgató kiemelte, hogy a Berlinale 32. éve küzd a szexuális kisebbségek megbélyegzése ellen, és az idei, 64. Berlinalén a Panorama szekcióban egy „nagyon szép meleg szerelmes filmet" mutatnak be. Ez a Viharsarok - tette hozzá Wieland Speck, a szekció vezetője, megjegyezve, hogy a magyar alkotás az első „meleg focistafilm" a programban.

A február 6-án kezdődő fesztiválra 6775 alkotást neveztek és 409-et mutatnak be. A nagyjátékfilmes mezőnyben a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért 20 alkotás versenyez. A szerzői filmek és az innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit bemutató Panorama a legnagyobb a 10 szekció közül, összesen 52 filmet vonultat fel.

Az idén 72 országból jutottak be filmek a fesztiválra, Magyarországról a Viharsarok mellett Bucsi Réka Symphony no.42 című munkája, amelyet a rövidfilmes programban vetítenek, és Ferge Roland El című alkotása, amelyet az ifjúsági és gyerekfilmekből válogató Generation KPlus nevű szekcióban mutatnak be.

A fesztivált Wes Anderson amerikai rendező The Grand Budapest Hotel című filmjével nyitják meg. A történet a két világháború közötti korszakban játszódik, ami az idei Berlinale egyik jellemző vonása. Kiemelkedően sok film foglalkozik a múlttal, különösen a huszadik század első felével - emelte ki Dieter Kosslick. Ilyen George Clooney új alkotása, a Műkincsvadászok című világháborús krimi is.

Az utóbbi években erős volt a kelet-európai film jelenléte, az idén viszont inkább a német és az ázsiai filmművészet mutatkozik meg leginkább a fesztiválon. A nagyjátékfilmes programban például négy német és három kínai alkotás szerepel - tette hozzá.

A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok közül a Berlinale koncentrál a leginkább társadalmi kérdésekre, és ebben az idén sincs változás, ismét sok film szól majd az elnyomásról, az igazságtalanságról, a kirekesztésről és a világgazdasági válság következményeiről, elsősorban a gyerekek perspektívájából - mondta az igazgató, kiemelve, hogy jelenleg 2 milliárd gyerek és fiatalkorú él a világon, nagy részük szegénységben.

A sztárok sem maradnak el. A közönség láthatja majd a vörös szőnyegen többek között George Clooney-t, Catherine Deneuve-öt, Bradley Coopert, Uma Thurmant, Forest Whitakert, és ott lesz a fesztiválon mások mellett Charlotte Gainsbourg, Viggo Mortensen, Patricia Arquette, Edward Norton, Diane Kruger, John Goodman, Lea Seydoux, Bill Murray és Tilda Swinton.

A fesztiválhoz kapcsolódó filmszakmai vásáron (European Film Market, EFM) több mint 7 ezer szakember vesz részt, 778 filmet mutatnak be, köztük az Isteni műszak és a Coming out című magyar alkotásokat.

A fesztiválon 25 mozi 64 termében összesen 959 vetítést és 157 sajtóvetítést tartanak, és 500 ezer fizető nézővel számolnak. A díjakat az utolsó előtti napon, február 15-én osztják ki. A Berlinale utolsó napja csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a szekciók legsikeresebb alkotásait.

A nagyjátékfilmes zsűrit a leginkább Túl a barátságon című Oscar-díjas dráma producereként ismert James Schamus vezeti. A zsűriben összesen nyolcan dolgoznak majd, a legismertebbek Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész és Barbara Broccoli, a James Bond-filmek amerikai producere. A testületben négy nő és négy férfi kapott helyet. Barbara Broccoli mellett Trine Dyrholm dán színésznő, Mitra Farahani iráni filmes és Greta Gerwig amerikai színésznő, filmrendező és producer, James Schamus és Christoph Waltz mellett pedig Michel Gondry francia filmrendező és Tony Leung kínai színész, a tavalyi Berlinale elnöke, Vong Kar-vaj számos filmjének főszereplője.

A Berlinalén életműdíjjal ismerik el Ken Loach munkásságát, és Berlinale Kamera díjjal tüntetik ki Karl Baumgartner német producert.

Kimaradt?