A sajtó hírnevének lejáratása ellen lépnek fel az újságírók

Több mint ötszáz romániai újságíró, szerkesztő, publicista írta eddig alá azt a tiltakozást, amely elsősorban az Antena 3 televíziócsatornán tapasztalható szakmai csúsztatások és a médiában dolgozók hírnevét rontó attitűd ellen szól.  

Alulírottak, újságírók és publicisták, kijelentjük, hogy együttes célunk a közérdek és igazság szolgálatába állított, felelősségteljes munkavégzés, a jóhiszeműség és a sajtóetika szellemében – olvasható a nyilatkozatban, amelynek aláírói vallják: a tájékoztatás pontossága és a közérdek védelme olyan irányelvek, amelyeket a média minden dolgozójának be kell tartania, politikai és ideológiai meggyőződéstől függetlenül.

Az újságírók kijelentik: tiltakozásuk elsősorban az Antena 3 televíziócsatornát működtető Intact tröszt „néhány munkatársa” ellen szól, akik súlyosan és sorozatosan megsértik a sajtóetikai kódexet, félretájékoztatnak, visszaélnek eszközeikkel, rossz hírbe hoznak embereket, manipulálnak és hazudnak. Mindezzel nemcsak a saját, hanem az egész sajtó hírnevét és hitelét rombolják.

„A valótlanságok, a megtévesztő vágás, a magánélet lábbal tiprása, a nyelvi durvaságok, a triviális viselkedés és az igazság tudatos elferdítése” tekintetében ezek a sajtós munkatársak minden szinten átlépték már a megengedett határt, írják a tiltakozók. Néhányan „az egész szakmát lejáratják, és ezt abba kell hagyniuk” – olvasható a felhívásban, amelyben arra kérnek minden, munkáját becsülettel és felelősséggel végző újságírót, riportert, szerkesztőt és publicistát, hogy aláírásukkal tegyék le a garast a sajtóetika tiszteletben tartása mellett, és határolódjanak el az Antena 3-nál tapasztalható félretájékoztatástól.

A tiltakozás a Revista 22 honlapján jelent meg, az aláírók között olyan markáns nevek is olvashatók, mint Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Dan Mazilu, Brândușa Armanca. A lista nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, aki a sajtóban dolgozik és ragaszkodik a politikai érdek fölött álló, szakmai etikai normák betartásához. 

Kimaradt?