Cristian Mungiu filmjét jelölik az Oscarra

Cristian Mungiu "A dombok mögött" (După dealuri) című filmje képviseli Romániát az Oscar-díjért folyó versenyben a 2013-as, Legjobb Idegen Film (értsd: nem amerikai) kategóriában.

A román rendező alkotása májusban, Cannes-ban idén már megkapta a legjobb női alakításért és a legjobb forgatókönyvért járó Arany Pálmát is.
Az Idegen Film kategóriában az Oscar-díjra jelölést egy szakemberekből zsűri végzi országonként. A román testületet idén Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Eugen Atanasiu és Dana Duma filmkritikusok, Mihai Chirilov, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) művészeti igazgatója, és Dinu Tănase operatőr-rendező alkották.

A dombok mögött ihletője egy valóságos és az egész román közvéleményt sokkoló esemény – egy fiatal lány halálával végződő ördögűzés – volt.
A film azóta is nagy port kavar Európa-szerte, Cannes-i díjazása óta már számos fesztiválra meghívták: Karlovy Varyba, Szarajevóba, Moszkvába, Firenzébe, sőt hivatalos a torontói, New York-i, Los Angeles-i és Buenos Aires-I szemlékre is.

Cristian Mungiunak ez már a második alkotása, amelyet előtt Cannes-ban díjaztak, majd Oscarra jelöltek. Az első, a "4 hónap, 3 hét, 2 nap" már befutotta ezt a pályát 2007-ben, de az Oscart végül nem sikerült elnyernie.

A dombok mögött a Londoni Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepel október 10-e és 21-e között. A legrégebbi és legrangosabb brit filmfesztivál 56. kiadását éri meg az idén. Mungiu filmje a Journey kategóriában szerepel, ebben a tömbben olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek képesek megváltoztatni a közfelfogást bizonyos dolgokról.
Romániában Vasluiban, szeptember 21-én mutatják be először a filmet, majd Câmpinán, ahol a forgatások javarésze zajlott.

Bukarestben október 25-én lesz A dombok mögött előbemutatója, a Les Films de Cannes à Bucarest (Cannes-i filmek Bukarestben) rendezvénysorozat keretében. Dupa dealuri foto Mobra Films

 

Kimaradt?