Magyar Kultúra Napja Temesváron: Spiró-darabbal ünnepel a színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház január 22-én, szerdán Spiró György Prah című drámájával ünnepli a Magyar Kultúra Napját.

Spiró György Kossuth-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító. Prah című vígjátékát a budapesti Radnóti Színház felkérésére írta. Az ősbemutató 2007 áprilisában volt - még most is műsoron van -, 2009 novemberében pedig, a rendszerváltozás 20. évfordulója alkalmából a washingtoni nézők is láthatták.

A Prah 2010 októberében került bemutatásra a temesvári magyar színház színpadán László Sándor rendezésében. A Szász Enikő és Dukász Péter főszereplésével játszódó előadás két, átlag-életszínvonalon alul tengődő figura hirtelen szerencséjéről és annak következményeiről mesél. László Sándor rendező szerint Spiró György zseniális a kisemberek ábrázolásában. Ugyanezt vallja Gyarmati Kata, az előadás dramaturgja is, aki szerint a szöveg kivételes gyöngyszeme a kortárs magyar drámairodalomnak, mert hihetetlen jellemábrázolások vannak benne és gyönyörű élethelyzetek, melyek összetett és fegyelmezett színészi jelenlétet követelnek meg. Komoly lélektani erőre van szüksége az embernek, hogy számot vessen az életével és ennek ábrázolásában Spiró nagy mester.

A 2011-ben megrendezésre került nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon az előadást két kategóriában is kitüntették, a szakmai zsűri ítélete alapján megkapta nem csak a legjobb előadásért, de a legjobb női alakításért járó díjat is. 

Az előadásra január 22-én, este 19 órától kerül sor a színház Stúdió Termében.

Kimaradt?