Oscar-díj: ismertették a jelöltek listáját Los Angelesben

Az Amerikai botrány és a Gravitáció, valamint a 12 év rabszolgaság is szerepel a legjobb film Oscar-díjára jelölt kilenc produkció között. Az amerikai filmakadémia jelöléseit csütörtökön hozták nyilvánosságra - – tájékoztatott az MTI.

A napokban Golden Globe-díjjal kitüntetett Amerikai botrány és a Gravitáció című űrdráma tíz-tíz jelöléssel vezeti az Oscar-esélyes alkotások listáját. A 12 év rabszolgaság kilenc jelölést kapott.

A legjobb film kategóriában a Phillips kapitány című modern kalóztörténet, a Mielőtt meghaltam című AIDS-dráma, A nő című számítógépes románc, a fekete-fehérben forgatott Nebraska, a Philomena - Határtalan szeretet című dráma és A Wall Street farkasa is indulhat az Oscar-szoborért.

A Phillips kapitány szomáliai színésze, Barkhad Abdi és Jennifer Lawrence, az Amerikai botrány sztárja is esélyes a 86. Oscar-gála legjobb férfi, illetve női mellékszereplőjének díjára az amerikai filmakadémia csütörtöki Los Angeles-i bejelentése szerint.

Nem tartalmaz nagy meglepetést a legjobb női és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj jelöltjeinek csütörtökön Los Angelesben ismertetett listája, amelyen Leonardo DiCaprio és Sandra Bullock neve is megtalálható.

A legjobb női főszereplő kategóriájában a Gravitációért jelölt Sandra Bullock mellett Meryl Streep az Augusztus Oklahomában, Amy Adams az Amerikai botrány, Cate Blanchett a Blue Jasmine és Judi Dench a Philomena - Határtalan szeretet című filmben nyújtott alakításáért reménykedhet Oscar-díjban.

A legjobb férfi alakítás díját Christian Bale, az Amerikai botrány; Bruce Dern, a Nebraska; Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa; Chiwetel Ejiofor, a 12 év rabszolgaság vagy Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam című film főszereplője nyerheti el.

Tavalyi Oscar-díja után idén az Amerikai botrány mellékszereplőjeként nyerhet újabb szobrot Jennifer Lawrence, akit a Blue Jasmine című Woody Allen-filmben játszó Sally Hawkins, a 12 év rabszolgaság című történelmi drámából Lupita Nyong'o, az Augusztus Oklahomában című filmből Julia Roberts és a Nebraskából June Squibb szoríthat meg.

A legjobb mellékszereplő kategóriában Jennifer Lawrence mellett Barkhad Abdi mellett Bradley Cooper (Amerikai botrány), Michael Fassbender (12 év rabszolgaság), Jonah Hill (A Wall Street farkasa) és Jared Leto (Mielőtt meghaltam) kapott jelölést.

Rossz hír a magyaroknak, hogy nem jelölték Oscar-díjra Szász János A nagy füzet című filmjét a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

A rangos elismerésért Felix van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című drámája, Paolo Sorrentino A nagy szépség, Thomas Vinterberg A vadászat, Rithy Panh kambodzsai rendező L'image manquante (A hiányzó kép), valamint Hani Abu Aszad palesztin rendező Omar című alkotása van versenyben.

Magyar játékfilmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a végső öt jelölt között.

 

Kimaradt?