Kolozsvárra érkezett a Szentpétervári Jégbalett Társulat

Az év egyetlen napján, január 17-én Kolozsvár vendége a Szentpétervári Jégbalett Társulat, amely Csajkovszkij Csipkerózsika című művét adja elő délután 5-től, illetve este 8-tól. Az előadásra két és fél tonna jeget simítanak el a Román Opera színpadán.

A Szentpétervári Jégbalett Társulat az egyetlen a világon, amely jégszínpadra adaptált, klasszikus balett-produkciókat ad elő. Évente 4-5 hónapot turnéznak, a világ majd’ minden pontján vannak fellépéseik, Romániában Bukaresten kívül csak Kolozsvárt örvendeztetik meg jelenlétükkel – tudtuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón Konstantin Rassadin-tól, a társulat koreográfusától és művészeti igazgatójától.

Az orosz művészek harmadik éve lépnek fel a kincses városban: tavaly és tavalyelőtt is Csajkovszkij-balettművekkel érkeztek, a Diótörővel és a Hattyúk tavával. „A repertoárunk jelenleg öt előadásból áll, reméljük, hogy idővel mindeniket bemutathatjuk Kolozsváron” – mondta Rassadin, akinek nagyon tetszik az erdélyi város meleg, vendégszerető hangulata.

A szentpétervári társulatnak 80 jégtáncos tagja, közülük mintegy negyvenen jöttek most el Kolozsvárra. „Minden szerep más-más karaktert igényel, és nekünk a legmegfelelőbb táncost kell kiválasztani hozzá. Ha a szólista - Isten őrizz – megbetegszik, nem lehet mással helyettesíteni: le kell fújni az előadást” – mondta a művészeti igazgató.

A művészek azt is elmagyarázták: a jégbalett-táncosok a műkorcsolya világából kerülnek a társulatba, sokan közülük világhírű sportolók. A műkorcsolyázás azonban nem elég ahhoz, hogy valaki jégbalett-táncos legyen: két éven keresztül készíti fel őket intenzív iramban Konstantin Rassadin, mielőtt közönség előtt színpadra léphetnek. A felkészülés a klasszikus balett és a színművészet elsajátításán kívül magában foglalja a testalkat átformálását is – a jégbaletthez ugyanis másfajta izomzat szükséges, mint a műkorcsolyázáshoz.

A két főszerepet játszó táncos, Marina Lekhmusz és Roman Zarutckij arról beszélt: naponta három órát edzenek, a rendkívül profi kisegítő személyzetnek köszönhetően azonban a fellépés előtti öltözködés, sminkelés mindössze 50 percet vesz igénybe a női és 30 percet a férfi táncosoknál.

A szentpétervári társulat által képviselt, a világon egyedülálló műfaj a klasszikus balett minden elemét tiszteletben tartja, a különbség annyi, hogy a táncosok lábán balettcipő helyett korcsolya van, és jégen siklanak. Az előadások kőszínházak színpadára készülnek, tehát a mozdulatsorokat egy 12-szer 12 méteres színpadra koreografálják (a kolozsvári Román Opera jégszínpada 10-szer 10 méteres lesz, de ez nem jelent gondot a táncosok számára, akik könnyedén alkalmazkodnak a kisebb eltérésekhez, mondta Rassadin).

A jégbalett viszonylag fiatal műfaj: 1967-ben fejlesztette ki a balett és a műkorcsolya „házasításával” Konstantin Boyarski koreográfus. Rövidesen hatalmas sikerre tett szert, így alakult meg az állandó társulat Szentpéterváron. Azóta töretlen a pályájuk, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában, Dél-Koreában, Tajvanon, Kolumbiában, Argentínában, Európa számos országában lépnek fel – három éve már Romániában is. A jégbalett megjelenése még inkább növelte a különben is világszerte elismert orosz balett ázsióját: a vendégművészek szerint ma már egyre több tehetséges gyermeket adnak szüleik balettiskolába Oroszországban, abban reménykedve, hogy egy szép napon ragyogó karrierben, nemzetközi elismerésben lesz részük. 

Kimaradt?