Egy zűrzavaros éjszaka – új fordításban Kézdivásárhelyen

Az iskolában Caragiale-t az emberi butaság, a politikai tehetetlenség, a túlbuzgó nemzeti öntudat drámai megteremtőjeként tanították nekünk. Az igazi Caragiale viszont ennél sokkal több: az érzelmi hiányosságaink, kapcsolatbeli nyomorunk és hazugságaink kimondója. Mindezek egyszerre hatalmas káoszt teremtenek a színpadon és a szereplők lelkében egyaránt. Egy zűrzavaros éjszaka a kézdivásárhelyi Vigadóban.

Január 20-án, hétfőn 19 órától a kézdivásárhelyi Városi Színház a 2014-es tavaszi-nyári évad első bérletes előadásával jelentkezik. Caragiale Egy zűrzavaros éjszaka című vígjátékát Albu István rendezésében a Vigadó Művelődési Ház nagytermében tekintheti meg a nagyérdemű. Az előadásra érvényes a 2014-es tavaszi-nyári évadra megvásárolt Gábor Áron bérlet, ugyanakkor jegyet is lehet váltani felnőtteknek 15 lejes áron, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejes áron.

Ion Luca Caragiale vígjátékával magyarul eddig Viharos éjszaka, Zűrzavaros éjszaka vagy Zűrzavaros éccaka címen találkozhattunk, a darab O noapte furtunoasă címen született 1879-ben.

Az iskolában Caragiale-t az emberi butaság, a politikai tehetetlenség, a túlbuzgó nemzeti öntudat drámai megteremtőjeként tanították mindannyiunknak. Az igazi Caragiale viszont ennél sokkal több: az érzelmi hiányosságaink, kapcsolatbeli nyomorunk és hazugságaink kimondója. Mindezek egyszerre hatalmas káoszt teremtenek a színpadon és a szereplők lelkében egyaránt…ez az igazi zűrzavar. Ennél fogva az előadás hangvétele is bátran ingadozik a vígjáték és a tragédia közt, a szereplők egyszerre sírnak és nevetnek, az érzelmek nem ismernek sem nyelvi, sem társadalmi határokat, mindenki a legvégsőkig feszíti a húrjait.

Helyfoglalás a 0267 – 360 179-es vagy a 0729 – 058 197-es telefonszámokon.

A 2014-es tavaszi-nyári évadra január 13-tól válthatók bérletek a Vigadó szervezőirodájában munkanapokon 8 és 16 óra között.

ION LUCA CARAGIALE

EGY ZŰRZAVAROS ÉJSZAKA

Készült Székely Csaba fordításának a felhasználásával

vígjáték

szereposztás:

SZŐRÖSSZÍVŰ DUMITRACHE POIAȚĂ MESTER – fakereskedő, a polgárőrség kapitánya : DIÓSZEGI ATTILA

NAE IPINGESCU – rendőr, a kapitány elvbarátja : ORBÁN LEVENTE

CHIRIAC – segéd, Dumitrache bizalmasa, polgárőrmester: FEKETE ZSOLT

SPIRIDON – gyakornok Dumitrache házában: GULÁCSI ZSUZSANNA

RICĂ VENTURIANO – járásbírósági irattáros, joghallgató és publicista : DÁVID PÉTER

VETA – Dumitrache hitvestársa : MEZEI GABRIELLA

ZIȚA – előbbi húga : A. KISS ANDREA

Videó: DOBONDI LEHEL

Dramaturg: FÜLÖP NOÉMI

Díszlet-, jelmeztervező: ALBU ISTVÁN

Rendező: ALBU ISTVÁN

Kimaradt?