Az M Studio lesz a Vendégváró Fesztivál meghívottja

A budapesti Bethlen Téri Színház a Magyarország határain túli kulturális szervezetekkel együttműködésben másodszor rendezi meg a Vendégváró Fesztivált, mely minden alkalommal egy-egy előadóművészeti szervezetnek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A minifesztivál koncentrált módon – előadásokkal, fotókiállítással, közönségtalálkozóval - kívánja megismertetni az érdeklődőkkel a meghívott társulatot.

A Bethlen Téri Színház célja az anyaország határain túli magyar művészek által létrehozott értékek Magyarországon történő bemutatása és annak terjesztése, megőrzése.

A négynapos rendezvény vendége ez alkalommal a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház.

A színház 2005-ben alakult meg Sepsiszentgyörgyön Uray Péter művészeti vezetésével. Kolozsváron végzett fiatal színészekből és táncosokból áll, akik a mozgás- és táncszínház meghonosítására és megszerettetésére, formateremtő előadások készítésére vállalkoztak.

A sepsiszentgyörgyi társulat az Esetlenségünk krónikája című előadás magyarországi bemutatójával készül a budapesti vendégszereplésre. Ezen kívül előadják a Kecsevecse, a Kampf és A behajtó című produkcióikat is. A fesztiválhoz kapcsolódva január 23-án 18 órakor az M Studio kilenc évadának kiemelkedő előadásaiból készült fotókiállítás is nyílik, a válogatás Henning János, Barabás Zsolt, Musát Arnold és Rancz András fotóművészek alkotásaiból készült.

A fesztivál fővédnöke Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus-rendező.

Program:

Január 23. csütörtök 19.30 Esetlenségünk krónikája (magyarországi bemutató)

rendező, koreográfus: Yves Marc

Január 24. péntek 19.30 Kecsevecse

rendező: Veres Nagy Attila

Január 25. szombat 19.30 Kampf

rendező, koreográfus: Fehér Ferenc

Január 26. vasárnap 19.30 A behajtó

rendező: Uray Péter

ESETLENSÉGÜNK KRÓNIKÁJA

(magyarországi bemutató)

Az előadásban a jelenetek kollázsszerűen kapcsolódnak egymáshoz, a zuhanás, esés témájának lehetőségeit sorakoztatva fel. Az esés összefüggésbe hozható a gravitációval, de más szempontokat is figyelembe vehetünk. Milyen lehet egy esés pszichológiai, szociális, morális, vagy neurológiai értelemben? A gravitáció megtanított bennünket arra, hogy magától értetődőnek tartsuk eséseinket. Azt viszont, hogy mi késztet valakit a talpra állásra, kitartásra és honnan származhat a remény, saját magunknak kell megfejtenünk – állítja Yves Marc rendező.

Szereplők: Claudia Ardelean, Bajkó László, Gáll Katalin, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Sânziana Tarța, Veres Nagy Attila

Dramaturg: Balázs Nóra

Jelmeztervező: Bocskai Gyopár

Ügyelő: Bartók Enikő

Fény: Szabó Huba

Hang: Chirițescu György

Rendező, koreográfus: Yves Marc

KECSEVECSE

Magunk vagyunk. Néha kimenekülnénk önmagunkból. De váratlanul felbukkan egy játszótárs. Játszunk. Bár nem együtt. Egymás ellen. Mintha egy pillanatig együtt is. Aztán valahol elveszünk a játék hevében. Szilánkokra törnek. Ledarálnak. Bábut csinálnak belőlünk. Majd új játszótárs után néznek. Újra magunk vagyunk.

Férfi 1: Szekrényes László

Férfi 2: Orbán Levente

Rendezőasszisztens: Márton Imola

Ügyelő: Bartók Enikő

Fény: Szabó Huba

Hang: Chirițescu György

Rendező: Veres Nagy Attila

Figyelem! Az előadás alatt állni kell.

KAMPF

Mozgásszínházi előadás

Jelentése: HARC.

Protokolláris küzdelem a ranglétrán való felfelé jutásért. Jutalom nincs! Bírnod kell a mindennapi kihívásokat, a megaláztatást. Bírnod kell a mindennapi gúnyolódást. Bírnod kell a mindennapi játszmákat, mert azok mindig változnak. Mint egy óriás, aki egy nagy nadrágot és egy hatalmas inget húz magára, hogy nagynak tűnjön. Ne félj! Itt csak játszanod KELL! A játékszabályok oly egyszerűek. JÁTSSZ, akár a gyerekek! Tudod, a gyengék lassan kiesnek a körből, erősek pedig nincsenek. De ki lesz akkor a győztes?

Szereplők: Bajkó László, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

Zeneszerző, fénytervező: Kovácsovics Dávid

Jelmeztervező: Bocskai Gyopár

Rendező és koreográfus: Fehér Ferenc

A BEHAJTÓ

fizikai-színházi előadás

Bérház, élettérnek már nem nevezhető nyiladékokkal, ablaktalan, ajtó nélküli lakásokkal.., s az egyikben egy nő és egy férfi. Naponta eladott apró kacatok, tehetetlen körök valami kis kölcsönért, kínos játékok a látszat megtartásáért.., s aztán már a látszat sem fontos.., amikor csönget a Behajtó. Udvarias, érzékeny és elegáns. Nem visz el semmit, nem rombol, semmi erőszak; ez misszió, együtt érző keresése a lehetséges megoldásoknak. A Behajtó beépül. Részt vesz és alkalmazkodik, figyel és memorizál. Együtt lélegzik velünk. Értünk és nem ellenünk.

A történet a résztvevők mindegyikének bonyolult játszma-technikáját, túlélési reakcióit követi végig.

Szereplők:Veres Nagy Attila. Polgár Emília, Bajkó László

Forgatókönyv: Uray Péter

Tér-Jelmez: György Eszter

Hang: Chirițescu György

Fény: Szabó Huba

Rendező: Uray Péter

A Bethlen Téri Színház elérhetősége: 

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

+36 1 342 7163

Jegyár egy előadásra: 2000 Ft

2 napra: 1600 Ft/ előadás

3 napra: 1400 Ft / előadás

4 napra: 1200 Ft / előadás

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/bethlenszinhaz

További információ:

Kelecsényi Vera

kelecsenyivera@bethlenszinhaz.hu

+36 20 280 2523

 

 

 

Kimaradt?