Hétfőre virradóra adják át a Golden Globe-díjakat

A 12 év rabszolgaság és az Amerikai botrány lehet a két nagy nyertese a hollywoodi díjszezon kiemelkedő eseményének, a Golden Globe-díjátadó gálának, amelyet romániai idő szerint hétfő hajnalban rendeznek meg a Los Angeles-i Bevely Hilton Hotelben.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) az év legjobb mozifilmjeit és televíziós alkotásait ismeri el Golden Globe (Arany Glóbusz)-díjaival, külön értékelve a dráma és a musical vagy vígjáték műfajt.

A tavalyi filmtermésből a drámák közé tartozó Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaság és a vígjáték vagy musical kategóriába sorolt David O. Russell rendezte Amerikai botrány kapta a legtöbb, hét-hét jelölést. Öt díjra jelölték Alexander Payne apa-fiú történetét, a fekete-fehérben felvett Nebraskát, Sandra Bullock látványos űrkalandja, a Gravitáció és a Tom Hanks főszereplésével forgatott Phillips kapitány pedig egyaránt négy-négy díjra esélyes.

A legjobb rendező díját Alfonso Cuarón (Gravitáció), Steve McQueen (12 év rabszolgaság), David O. Russell (Amerikai botrány), Paul Greengrass (Phillips kapitány) és Alexander Payne (Nebraska) kaphatja meg.

Színészi díjakért ugyancsak nagyon erős mezőny verseng: a jelöltek között van Meryl Streep (Augusztus Oklahomában), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Judi Dench (Philomena - Határtalan szeretet), valamint Robert Redford (Minden odavan), Christian Bale (Amerikai botrány) és Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa) is.

A 71. Golden Globe-ceremónia háziasszonya ismét Tina Fey és Amy Poehler lesz, a díjátadók között szerepel Leonadro DiCaprio, Jennifer Lawrence és Robert Downey Jr. is.

Kimaradt?