Új Hitchcock-film bemutatása várható jövőre

Alfred Hitchcocknak a holokausztról és a német háborús bűnösökről készített dokumentumfilmjét eddig nem láthatta a közönség. Egy barátja kérte fel a munkára 1945-ben, a brit és a szovjet csapatok által többek között a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításakor felvett képsorait használták fel. A felvételek még a horror mesterének tartott Hitchcockot is megrázták: napokig nem ment be a stúdióba, miután először látta őket.

A filmet végül nem mutatták be, eltűnt az archívumokban, miután a szövetséges hatalmak arra jutottak, hogy nem segítené Németország újjáépítését, ha az ott élőket kegyetlenül szembesítenék a múlttal.

Az alkotást az 1980-as években egy amerikai kutató fedezte fel. Az 1984-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén be is mutattak részleteket a filmből. A teljes anyag feldolgozása még folyik, a munkálatok 2014 végére, 2015 elejére fejeződhetnek be – írja az MTI.

Egy szakember szerint „rendkívül erőteljes és felkavaró” filmről van szó, bár nemcsak embertelen képek láthatók benne, hanem olyan reményteljesebbek is, amelyeken például az egykori foglyok láthatók, amikor először lefürödhettek. Megemlékezik a film a tífusz terjedése elleni közdelemről is.

Kimaradt?