Fent a mélyben, a temesvári színházban

Szilveszter éjszakáján négy idegen élete örökre megváltozik. Épp akkor, amikor már mindannyian eldöntötték, hogy végleg kiszállnak. Fekete vígjáték a temesvári magyar színház műsorán.

Alig egy héttel a szilveszteri pezsgőbontás után, január 8-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb bemutatójára kerül sor Kedves Emőke rendezésében. Nick Hornby Hosszú út lefelé (A long way down) című regénye nyomán született Fent a mélyben a társulat fiatal rendezőjének második előadása.

Nick Hornby brit regényíró, a kortárs angol irodalom egyik legsokoldalúbb és legfelkapottabb alakja. A forgatókönyv- és dalszövegíróként is ismert alkotó első könyve 1992-ben jelent meg Fociláz (Fever Pitch) címmel. Az alapvetően önéletrajzi ihletettségű könyv, amely nem csak Hornby publicisztikai és írói karrierjét indította el, de az elmúlt években több filmváltozata is született, az író Arsenallal kapcsolatos fanatikus szurkolói élményeiről szól. Első regénye három évvel később jelent meg, 1995-ben Pop, csajok satöbbi (High Fidelity) címmel. A könyvből a 2000-es évek elején film és Broadway musical is készült.

Hornby jelenleg egyike napjaink legtöbbet publikált szerzőjének.  Eddig összesen hét regénye (melyekből négynek legalább egy filmfeldolgozása már született), öt novelláskötete, és számtalan más jellegű publicisztikai írása és forgatókönyve jelent már meg. Forgatókönyvírói munkásságát tekintve, saját regényeinek adaptálása mellett az egyik legszélesebb körben ismert munkája az Egy lányról (An education), 2009-ben bemutatott film, Lone Scherfig rendezésében és Carey Muligan főszereplésével.

Hornby 2005-ben megjelent Hosszú út lefelé (A long way Down) című fekete vígjátéka nyomán született előadás, a Fent a mélyben a regény alapszituációit megőrizve, a négy főszereplő figuráját igyekszik továbbgondolni, olyan témák mentén, mint a depresszió, a magány és az öngyilkosság. Az előadás a négy főszereplő, Martin, a lecsúszott műsorvezető, Maureen, a beteg gyermekét egyedül nevelő anya, JJ, a zenészi ambíciókkal megvert fiatal fiú és Jess, a 18 éves lázadó tinédzser szemszögéből mutatja be az eseményeket, melyek egy Szilveszter éjszakai véletlen találkozással kezdődnek, és mindannyiuk életét gyökeresen megváltoztatják.

A felmerülő témák ellenére azonban a kialakuló helyzetek és a karakterek emberi kicsinyessége olyan komikus helyzeteket teremt, mely által valódi emberi mélységet kap az előadás. A Fent a mélyben szereplői nem tragikus hősök, és nem is tudnának azok lenni. Történetük egy kor társadalmának és embereinek kritikája, miközben egyetlen percig sem kételkedünk problémáik vagy személyiségük valódiságában és létjogosultságában.

Az előadás rendezője Kedves Emőke, a társulat fiatal művésze, akinek neve a tavalyi évadban bemutatott Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok című előadásból lehet ismert, Tokai Andrea és Bandi András Zsolt szereplésével.

Balázs Gyöngyi neve, az előadás díszlet- és jelmeztervezője, már ismerős lehet a temesvári közönség számára, hiszen az elmúlt két évad több előadásának díszlet, illetve jelmeztervei is az ő nevéhez fűződnek.

Az előadás szövegéért Góli Kornélia dramaturg felel. A szabadkai származású dramaturg a veszprémi Pannon Egyetem színháztudomány szakán végzete tanulmányait, majd az egyetem utolsó éve alatt Újvidékre szerződött, ahol dramaturgként kezdte meg színházi pályafutását. Jelenleg az Újvidéki Művészeti Akadémia tanáraként dolgozik.

A bemutatóra január 8-án, szerdán kerül sor este 19 órától a színház Stúdió termében.

Kimaradt?