Írók és irodalmi lapszerkesztők tanácskoznak Gyergyószárhegyen

A romániai magyar irodalom aktuális problémáinak átbeszélése, Kárpát-medencei szintű egyeztetések, a székelyföldi irodalom helye a kortárs magyar irodalomban – ezek megvitatása a kétévente megrendezett Szárhegyi Írótábor célja. A találkozót közel 60 író résztvételével tartják Gyergyószárhegyen szeptember 6–9 között. A tábor keretében átadják a Hargita Megye Tanácsa által alapított, pénzdíjjal is járó Csiki László Irodalmi Díjat is.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Gyergyószárhegyi Írótalálkozót szeptember 6–9 között, a Hargita Megye Tanácsa intézményeként működő Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központban, a megyei önkormányzat, a központ és a Székelyföld folyóirat szervezésében.

Idén a magyar és azon belül erdélyi irodalom történetének és e történet írásának a sajátos kérdéseit, perspektíváit, szemléletmódjait elemzik a résztvevők. A szeptember 7-én, pénteken 9 óra 30 perckor kezdődő hivatalos megnyitón jelen lesz Borboly Csaba tanácselnök mellett dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, beszél Markó Béla költő és Egyed Péter esszéista, filozófus, a projekt szakmai felelőse.

10 órától Pomogáts Béla irodalomtörténész Erdélyi irodalom – múlt, jelen, jövő címmel tart vitaindító nagyelőadást. Témái: az erdélyi irodalom helye a magyar nemzeti irodalmon belül, egyetemes magyar és külön erdélyi hagyományok, az erdélyi irodalmi kultúra szerepe a magyar irodalom hagyományos nemzeti, közéleti feladatvállalásának rendjében, az erdélyi irodalom és a többi magyar irodalom viszonya, az erdélyi irodalom lehetséges további életútja és ennek értelme. Korreferensek: Kántor Lajos, Láng Gusztáv, Gálfalvi Zsolt, Cseke Péter, Borcsa János.

18 órától bemutatkozik az eirodalom.ro portál (Lőrincz György, Szakács István Péter, Zsidó Ferenc szerkesztők).

Szombaton, szeptember 8-án 9 óra 30 perctől bemutatkozik a Rajzás 2012! generációja (ifjú írók, költők, kritikusok): Adorjáni Panna, Győrfi Kata, Horváth Előd Benjámin, Láng Orsolya, Papp Zakor Ilka, Potozky László, Serestély Zalán, Székely Örs, Varga László Edgár, Vass Ákos, Visky Zsolt. Felvezetőt mond: Gondos Mária Magdolna.

17 órától a Lázár-kastély Lovagtermében Hargita Megye Tanácsa Csiki László Díját második alkalommal adja át Borboly Csaba elnök. Beszédet mond még: Magyarország csíkszeredai konzulja, Szarka Gábor, Fekete Vince szakmai felelős. Házigazda: Kassay L. Péter igazgató. Ezt követően – a tervezett program szerint 18 órától – Boros Zoltán jazzműsorával zárul a találkozó.

Társszervezők: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Székelyföld Irodalmi Folyóirat.

Szervező személyek: Egyed Péter, Fekete Vince, Kassay L. Péter.

Színhely: Gyergyószárhegy, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Scola vendégháza, illetve a Lázár-kastély Lovagterme.

Az írótábort 1978-ban szervezték meg először, pár évre rá betiltották, és 2000-ben alakult újra. Tömöríti a kortárs magyar irodalom nagyjait és új tehetségeit, már két könyv is megjelent róla. Az összes erdélyi irodalmi folyóirat (Korunk, Székelyföld, Helikon, Látó stb.) szerkesztősége jelen van, és közöl az elhangzottakból. Két éve Hargita Megye Tanácsa és a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ megalapította a Csiki László Irodalmi Díjat, amelyet 35 év alatti fiatal írók-költők támogatására ítél oda szakmai grémiuma döntésével.

Kimaradt?