Új bemutatóval indul az év Temesváron

Az évad eddigi két bemutatója és számtalan vendégelőadása után januárban további újdonságokkal várja az érdeklődőket a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. 

Rögtön a hónap elején, alig egy héttel a szilveszteri pezsgőbontás után, január 8-án kerül sor az évad legújabb előadásának bemutatójára. A színház fiatal rendezőjének, Kedves Emőkének második előadása Nick Hornby, brit kortárs regényíró szövege nyomán született, Fent a mélyben címmel.

Négy idegen és négy homlokegyenest ellentétes életút. Az élet azonban néha összerántja a szálakat. Leginkább olyankor, amikor úgy tűnik nincs más út, mint fejjel előre… lefelé a mélybe. Az előadás a bemutató után legközelebb január 14-én lesz újra látható.

Az évad eleji fesztiváljárások és vendégszereplések után, január 10-én illetve 17-én, Temesváron is újból látható lesz a Hajdu Szabolcs rendezte Békeidő, amely az elmúlt hónapok során nem csak a hazai, de a határon túli színházi szakma elismerését is kivívta. A szereplők ötleteinek és improvizációinak felhasználásával született előadás az író Langermann történetét mutatja be úgy, hogy közben önmagáról, a színházról és általában a művészetről, a családról, a társadalmi elvárásokról és szabályrendszerekről, egyszóval magáról az életről fest groteszk, de a végletekig őszinte képet.

Két nappal később, január 12-én ismét Leenane gyönyörű tájaira várjuk az érdeklődőket, ahol betekintést nyerhetnek anya és lánya, Maureen és Mag leginkább egymás állandó gyűlöletéből és bosszantásából álló mindennapjaiba. A két egymásra utalt, de egymás gyűlöletébe belekeseredett nő története, Upor László rendezésében és Csoma Judit meghívott színművész, illetve Magyari Etelka főszereplésével egyszerre mulatságos és szánalmas, felemelően gyönyörű és kegyetlenül fájdalmas.

A tavalyi évadban bemutatott, és azóta is nagy közönségsikernek örvendő zenés előadást, a Pintér Béla – Darvas Benedek szerzőpáros Parasztopera című művét, január 19-én este tekinthetik meg újra a színház látogatói. A Szikszai Rémusz rendezésében bemutatott előadás különleges zenei világa egyfajta műfaji házasság eredménye a barokk opera és az erdélyi népzene között.

Másnap, január 20-án a decemberben felújított, a Presznyakov fivérek szövege alapján született Özönvíz előtt (rendező: Szabó Máté) című előadás lesz újra látható a színház nagytermében. Ez a mai Noé-történet a fogyasztói társadalom görbe tükre, ahol egyetlen zacskó chips megvásárlása mindent megváltoztathat. És ha minden szkepticizmus ellenére végül mégis elered az eső, el kell dönteni mit és kit viszünk magunkkal.

Január 22-én este ismét egy régi ismerőst láthatnak újra. A 2010-ben bemutatott Prah, Spiró György szövege és  László Sándor rendezése nyomán, két átlagon aluli életszínvonalon tengődő szereplő története, akiknek élete váratlanul szinte hihetetlen fordulatot vesz: megnyerik a lottófőnyereményt. „Az előadás azt kutatja, hogyan változtatja meg az egyén önmagához, társához és világhoz való viszonyát a változás ígérete? Ez a szöveg kivételes gyöngyszeme a kortárs magyar drámairodalomnak, mert hihetetlen jellemábrázolások vannak benne és gyönyörű élethelyzetek, melyek összetett és fegyelmezett színészi jelenlétet követelnek meg. Komoly lélektani erőre van szüksége az embernek, hogy számot vessen az életével és ennek ábrázolásában Spiró nagy mester" - vallja Gyarmati Kata dramaturg.

A januári program első vendégelőadására a Nézőművészeti Kft. előadásában január 23-án kerül sor a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban Klamm háborúja címmel. Az egyre nagyobb népszerűségnek és elismertségnek örvendő osztályteremszínházi monodráma egy tanár és egy osztály különös háborújának története. A kamaszoknak szóló új, színházi műfaj iskolákban, osztálytermekben szembesíti a diákokat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi iskolai élet során találkoznak.

A Parasztopera mellett januárban egy másik zenés darab, Jimmy Roberts és Joe DiPietro musicalje, az Áj Láv Jú is látható lesz január 25-én. A zenés mű a „kapcsolat" mindennapi rejtvényére kínál megoldást, megmutatva annak igazságait és a körülötte keringő mítoszokat.

Ezt követően, január 26-án az idei évadban másodikként bemutatott Piszkos melót tekinthetik meg a színházba látogatók, Gyulay Eszter rendezésében. A két bérgyilkos Gus és Ben barátságának és utolsó megbízatásának története Harold Pinter Étellift című drámája alapján született.

Január 29-én a temesvári magyar színház egy meghívott nonverbális előadásra várja az érdeklődőket Döbrei Dénes és Varga Heni közreműködésével. A rendező-táncos-koreográfus páros évek óta a temesvári színház külsős munkatársai, több műhelymunka vezetői, illetve Döbrei Dénes az idei évad egyik következő bemutatójának rendezőjeként is bekapcsolódik a színház életébe.

A hónapot Elżbieta Chowaniec Gardénia című előadása zárja, január 31-én. A Koltai M. Gábor rendezte, több hazai és nemzetközi fesztiválon is elismert előadás, mely részt vett az idei Országos Színházi Fesztiválon (FNT) és Nagyváradon Lőrincz Rita, a társulat színésznője az előadásban nyújtott teljesítményéért elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat, ízig-vérig nőtörténet. Négy nő, négy generáció és egy szeret közép-európai történelem.  Mint egy görög tragédiában, úgy örökíti nemzedékről nemzedékre sorsát ez a sajátos női vérvonal. Négy portré - mögöttük egy kontinensdarab. Bőröndjükben a történelem, bennük az örök, egyszerre iszonyú és mégis csodálatos Nő.

 

 

Kimaradt?