Petőfi Sándorra emlékeztek Marosvásárhelyen

Szép számban emlékeztek meg szerdán, az új év első napján Marosvásárhelyen a Petőfi-szobornál a költő születésnapjára. Az eseményt idén is az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület Maros megyei szervezete szervezte.

A Hunyadi László által készített szobornál Kilyén Ilka színművész, az EMKE nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd Spielmann-Sebestyén Mihály adta át a szót. A történész arról beszélt, hogy „minden nemzedéknek meg kell keresnie a maga Petőfijét, minden nemzedék a maga képére és hasonlatosságára formálja át a költő hagyatékát”.

Mint mindta, vannak olyan nemzedékek is, amelyek mintha elfeledkeztek volna a szabadságért életét áldozó költőről. Ez pedig várhatóan megbosszulja magát. „Váratlan erővel tör a felszínre a vers egy olyan korban, mely a költészetet semmire sem becsüli. Felforgatja a szíveket, széttöri a nyugalmat, szellemi tunyaságot” – mondta a szónok.

Petőfi Sándor több mint százötven éve képes meghaladni saját korát és a rákövetkező évszázadokat. Mindig új arcot mutat, meglepő, felkavaró, mindig más, kifogyhatatlanul bőkezű, minden kérdésünkre újabb kérdéssel felel, szenvedélyesen keresni kell a versekbe kódolt választ – hangzott el a megemlékezésen.

Szőllősi Kata, a Cinige zenekar énekese lépett a közönség elé, majd Hajlák Attila római katolikus lelkipásztor osztotta meg gondolatait. A koszorúzást követen a Psalmus Vegyeskar énekelte a jelenlevőkkel közösen a legismertebb és legnépszerűbb Petőfi-dalokat. 

Kimaradt?