Operettel búcsúztatja az óévet a Harag György Társulat

A Somogyi-Zágon-Eisemann szerzőhármas Fekete Péter című fergeteges humorú operettjét mutatja be december 30-án a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

„Akkor szerettem meg az operettet, amikor alkalmam volt megtekinteni egy nagyon szép gyűjteményt első világháborús képeslapokból. Amikor ilyesmiket nézeget az ember, akaratlanul is átértékelődik benne az operett fogalma. Egyszerűen, gyönyörűen megfogalmazott képi üzenetek: például ül a katona a rózsával körbefuttatott lugas alatt, galambok turbékolnak körülötte, és bíztató sorokat ír haza a kedvesének, akit talán soha többé nem ölelhet át. Hihetetlen kontraszt van a kicifrázott, rózsaszín látszatvalóság és a mögötte lévő, mélyen tragikus tartalom között.

Nagyon hasonló az operett világa is, hiszen olyan élethelyzetben, olyan történelmi korszakban születtek ezek a kedves kis történetek is, amelyekben a mindennapi élet valóságos küzdelem volt. Világégés, gazdasági válság, siralomvölgy volt Európa, és másképp nem lehetett túlélni, nem lehetett megőrizni a józan gondolkodást, csak akkor, ha egy rövidke időre elfeledjük a kinti borzalmakat, és a színház falain belül egy másik, bűbájos valóság csapdájába esünk. Sajnos ma sem rózsás a helyzetünk, nem élünk optimális körülmények között, így ránk fér az a két és fél órás kikapcsolódás, amely segít elfeledtetni a mindennapok robotját” – fogalmazott a produkció kapcsán Bessenyei István társulatigazgató, az előadás rendezője.

A produkcióra korlátozott számban még kaphatók jegyek a színház jegypénztárában. A társulat a Fekete Pétert 2013. december 30-án, illetve 31-én, 18 órai kezdettel játssza bérletszünetben, a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában. A bemutatóra 30 lejes, a szilveszter esti előadásra pedig 50 lejes egységáron válthatnak jegyet az érdeklődők. A színház ez alkalomból csoportos kedvezményt is hirdet: 12 megvásárolt jegy után egyet ingyen kínálnak az érdeklődő csoportoknak.

A kedvezmény a legalább 13 fős csoportok mellett a 13-ik, 113-ik, 213-ik stb. egyéni jegyvásárlóra is vonatkozik. Utóbbiak szintén ingyen juthatnak hozzá egy-egy belépőhöz a szilveszteri produkcióra.

Jegyet váltani a színház Horea úti jegypénztárában lehet, minden hétköznap 10 és 17 óra között, további információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.

A Fekete Péter szereplői: Bodea Tibor, Kányádi Szilárd, Kovács Nikolett, Laczkó Tekla, István István, Gaál Gyula, Péter Attila Zsolt, László Zita, Varga Sándor, Marosszéki Tamás, Poszet Nándor, Kovács Éva, Bándi Johanna, Gál Ágnes, Czintos József, Tóth-Páll Miklós és Zákány Mihály.

A szilveszteri produkció rendezője Bessenyei István, díszletét Fornvald Gréti m. v. tervezte, jelmezei Szabó Anna munkáját dicsérik. Az előadás zenei vezetője Manfrédi Annamária, koreográfusa Gabriela Tănase, dramaturgja Bessenyei Gedő István, rendezőasszisztense Végh Balázs, ügyelője és súgója pedig Varga Katalin. A zenekar tagjai: Manfrédi Annamária (zongora), Anderco Péter (szólógitár), Sabo Marcel (basszusgitár), Cserey Csaba (ütőhangszerek)

Az előadást a társulat román felirattal játssza.

Ki ne ismerné az olyan örökzöld betétdalokat, mint amilyenek a Szerelemhez nem kell szépség, a Lesz maga juszt is az enyém vagy a Holdvilágos éjszakán, amelyek már a címük hallatán is szinte minden korosztály fülében visszacsengenek. Sok egyéb közkedvelt sláger mellett az említettek is újra felcsendülnek majd, élőzenei kísérettel a Fekete Péter című zenés darabban, amelyet a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata kínál a nagyérdeműnek 2013 szilveszterének estéjén.

A történet mi másról is szólhatna, mint a szerelemről, a fiatalságról, és akár ma, a 21. század rohanó hétköznapjaiban, a gazdasági válság kellős közepén is játszódhatna. Egyik főszereplője Lucien úr, akit akár a ma oly divatossá vált karrierépítő szinglik képviselőjeként is tisztelhetünk, és akit nem érdekel más, csupán a pénzhajhászás és a legjövedelmezőbb üzletek megkötése. Véletlenül botlik bele az örökké balszerencsés Pierre-be, és úgy gondolja, vissza nem térő befektetés lehet a váratlan vendég örök szerencsétlenségét kihasználni: részvénytársaságot alapít a pechére. Az üzlet kezdetben virágzik, ám beüt a krach, amikor Lucien és Pierre is szerelmes lesz. A bonyodalmak egyre csak fokozódnak, de a fináléra mindenki megtalálja a maga boldogságát.

A színház jegyirodája az ünnepek alkalmával a következő nyitvatartási munkarenddel dolgozik:

2013. december 29 - vasárnap: zárva

2013. december 30 - hétfő: 10:00-17:00

2013. december 31 - kedd: 10:00-13:00

Emellett minkét óévbúcsúztató előadás előtt egy órával a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában is válthatók belépők.

 

Kimaradt?