Petőfi születésnapjára emlékeznek a szatmáriak

A szatmáriak nem feledkeznek meg a szilveszteri jövővárás mámorban sem arról, hogy a magyarok legnagyobb költője éppen január elsején született. Petőfi Sándor emlékére Szatmárnémetiben egy irodalombarát vállalkozónak köszönhetően immár sokadszor, ezúttal is a régi kórház előtt álló Petőfi szobornál emlékeznek a jeles nap délutánján a magyar és világszabadság dalnokára.

A főszervező Tóth István már jelezte, hogy az általa vezetett Petőfi Baráti Társaság most is ünnepre készül: a rövid beszédek után nem csak szavalatban, de a jelenlévők közös éneklésével dalban is megszólaltatják több ismert versét a költőnek, akinek Szatmárnémeti azért is egyik kedvelt városa volt, mert sokszor itt szállt meg, amikor Júliájához Erdődre utazott, s itt várta ki, hogy enyhüljön Szendrei Ignác szigora.

Mivel Petőfi sem vetette meg a szőlő levét, az ünnepség végén Tóth István és felesége saját erdőd-hegyi piros és fehér borával kínálja a vendégeket. Ezzel is fokozva a jókedvet és azt az örömérzést, hogy nekünk, magyaroknak az új évvel együtt született egy messze-fénylő, 191 esztendő után is szépen ragyogó csillagunk.

Kimaradt?