A világ legjobbjai között a nagyváradi fúvósok

Rendhagyó koncertet tartott szombaton este a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar, a fellépés alapján értékelte ugyanis az együttest a Szimfonikus Fúvószenekarok és Együttesek Világszövetségének (World Association for Symphonic Bands and Ensembles –WASBE) – elsőként a romániai fúvószenekarok közül.

A fellépés előtt Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, a fúvószenekar ötletgazdája köszöntötte a megjelenteket, aki felidézte, hogy a fúvószenekar ötletét Marcu Ágnessel a Nagyváradi Egyetem zene tanszéke dékánjával és Székely István klarinétművésszel beszélték meg, majd Manyák Erik állt melléjük, akinek a  helyét Orosz János magyarországi karnagy vette át. A képviselő sikert kívánt a fúvósoknak a megmérettetés előtt, majd Marcu Ágnes levelét olvasták fel, ezt követően a fúvüsok előadták a minősítésen elvárt programot.

Miközben Branislav Gagic, a Kelet-európai Fúvószenei Szövetség szerbiai képviselője, a Nagybecskereki (Zrenjanin) Fúvószenekar karnagya, Bozóki János trombitatanár, iskolaigazgató, a Kiskunmajsai Fúvószenekar karnagya, és  dr. Csikota József, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának egyetemi adjunktusa, a Fúvószenekarok és Együttesek Közép-Kelet Európai Szövetségének elnöke, a WASBE elnökségi tagja meghozta döntését, a zenészek karácsonyi dalokkal szórakoztatták a közönséget.

A jó hírt a bizottság elnöke, dr. Csikota József ismertette: a váradi fúvósok az elérhető száz pontból 92-őt szereztek, így az úgynevezett arany minősítést kapták, tehát ezentúl a világ legjobbjai között tartják őket számon. A Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekart meghívták Debrecenbe is, ahol 23014 júliusában a WASBE konferenciáján lépnek majd fel. A bizottság elnöke azt is hozzátette? a jövőben Nagyváradról kívánják segítni az országban működő fúvószenekarokat.

 

Kimaradt?