Egy látható város: művészet az utcán, tereken

Még egy napig, vagyis szeptember 5-ével bezárólag lehet pályázni a kolozsvári AltArt alapítvány által meghirdetett, közterületek művészi megközelítését célzó programjára.

A kultúra mint operációs rendszer – ez a témája „A látható város" idei versenyének, amely az urbánus közterek és a művészet kapcsolatát mutatja fel. A verseny idén két részből áll: az utca arculatán végzett művészi beavatkozások (köztéri bútorok, pavilonok, installációk, performanszok stb) és hirdetési felületekre (hirdetőoszlopokra, utcai képernyőkre, kirakatokra stb) tervezett munkák.

A pályázó művészek és érdeklődők a www.altart.org/orasulvizibil honlapot tanulmányozva alkothatnak képet a projekt lényegéről, itt található a tavalyi alkotások fotóarchívuma.

A pályázókat kérik, hogy az orasulvizibil@gmail.com címre küldjék el alkotásuk makettjét vagy vázlatát, a fenti honlapról pedig letölthető a jelentkezéshez szükséges típusnyomtatvány.

Az alkotásokat szeptember 21-e és október 30-a között kell elhelyezni a kolozsvári köztereken vagy hirdetési felületeken. Ezek közül bizonyos helyeken korlátlan ideig megmaradhatnak a munkák, másokat egy idő után el kell majd távolítani. A nyomtatott alkotásokat (pl plakátokat) a város több pontján is közszemlére teszik majd. A pályázati munkák közül mintegy 7-10 tervet választanak ki, a nyertes projektek létrehozói bruttó 1800 lejes prémiumban részesülnek.

Ezen kívül a pályáztató állja a munkák kivitelezési és kiállítási költségeit is, ami azonban nem haladhatja meg az 1500 lejt az első kategória (Művészeti beavatkozások, köztéri bútorok, installációk, performanszok) és az 500 lejt a második kategória (Hirdetési felületekre tervezett alkotások) esetén.

Az elbíráló bizottság tagjai: Alina Banu, a Firma 9 tervezőcég szakértője, Oana Buzatu, a kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivője, Eugen Panescu várostervező, a Planwerk építész szakembere, Mihai Pop, a Plan B Galéria kurátora, és Szakáts István, az AltArt Alapítvány elnöke.

Kimaradt?