Felolvasószínházi előadás Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára

A Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében december 22-én este 6 órától a színház társulata felolvasószínházi esttel emlékezik a száz éve született költőóriásra, Weöres Sándorra.

A felolvasószínházi előadást Tompa Gábor rendezte; előadják: Buzási András, Dimény Áron, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Imre Éva, Kántor Melinda, Laczkó Vass Róbert, Laczó Júlia, Sigmond Rita, Váta Loránd, Vindis Andrea színészek.

Az előadás létrehozásában közreműködött Kovács Kinga dramaturg, a tér kialakításában Carmencita Brojboiu segítette Tompa Gábort, a vetítés, hang- és fényterv Borsos Levente, Maier Sándor és Kerekes Zsolt munkája.

 „A háborút követően, 1944-45-ben Weöres a keresztény vallomások és a keleti meditáció útját választotta ahhoz, hogy kizárja öntudatából a »reális« világ kegyetlenségét, a fizikai halál annyira lehetséges és annyira közeli lehetőségét az adott körülmények között. Amikor az emberek a bombázások félelme elől hidak alá, pincékbe és óvóhelyekre menekültek, a költő olyan szinteket járt be, melyek a beteljesülés magassága felé vezettek: írt egy könyvet. Valójában nem is egy »igazi« könyvről van szó, hanem inkább egy élveboncolásról, egy monodráma élő közvetítéséről, melynek magányos szereplője a tudatalatti, aki önmagával harcol, hogy felszínre kerüljön, hogy materializálódjon, s így mindenki hasznára váljon.” – írja Molnár Judit Weöres mélyen lírai prózája kapcsán. 

A felovasószínházi előadás 2014. január 15-én este 8 órától ismét megtekinthető a színház stúdiótermében.

Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között, valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

Kimaradt?