Demeter Andrásról szóló könyvet mutattak be Temesváron

Demeter András színészről és volt színházigazgatóról szóló könyvet mutattak be szerdán Temesváron. A Darvay Nagy Adrienne színháztörténész által írt Szereptudásra vagy rögtönzésre Demeter András a s(z)ínen című könyv a színész szakmai pályafutását mutatja be, hangsúlyosan annak temesvári részét.

Demeter András a könyvbemutató előtt az MTI-nek elmondta: a színháztörténész kezdetektől fogva nyomon követte pályafutását, főleg 1993-tól, amikor 24 évesen a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója lett, 2005-ig vezette az intézményt.

Demeter elmondta: a könyvből kiderül, hogy a színháztörténésznek az akkori 24 éves igazgató nagyon arrogánsnak, szemtelennek és hozzá nem értőnek tűnt, mert fiatalon volt bátorsága kezébe venni az intézmény irányítását. Demeter András szerint a szerző emiatt is követte nagyobb figyelemmel pályájának alakulását.

Rámutatott arra, hogy a könyv kapcsolódik Darvay Nagy Adrienne Hamlet-kutatásához is, hiszen a színész temesvári pályafutása alatt Claudius királyt játszotta a Victor Ioan Frunza román rendező által színpadra állított nagy sikerű Hamletben, amelyet annak idején Budapesten is bemutattak.

Demeter András életrajzi színházi regényként írta le a könyv műfaját. Elmondta: azért választották december 18-át a könyv bemutatójának időpontjaként, mert legutóbb éppen nyolc évvel ezelőtt lépett színpadra a bánsági városban. Ennek ellenére ma is az ottani városi és színházi közösség tagjának érzi magát - tette hozzá. Demeter András jelenleg a bukaresti Operettszínházban játszik több szerepet, román nyelvű tévészínházi előadásokban lép fel és filmekben is játszik.

Kimaradt?