Kacsoh Pongrác emléke előtt tisztelegnek Kolozsváron

Száznegyven éve született Kacsoh Pongrác, a János vitéz című opera szerzője. Az évforduló tiszteletére december 15-én ünnepi előadásra várja közönségét a Kolozsvári Magyar Opera.

 2013. december 15-én ünnepeljük Kacsoh Pongrác zeneszerző születésének 140-ik évfordulóját, így ezen a napon 17 órától A János vitézt tűzte műsorra a Kolozsvári Magyar Opera.

 A vasárnapi előadáson Kukorica Jancsi szerepét Szabó Péter, Iluska szerepét pedig Kerekes Mária alakítja. Vezényel Kulcsár Szabolcs, díszlet- és jelmeztervező Witlinger Margit, az előadás Dehel Gábor rendezésében kerül színpadra.

Kacsoh Pongrác Budapesten született, majd családja Kolozsvárra költözött, ezért tanulmányait itt végezte. A református líceum diákja volt, ezzel párhuzamosan pedig zongorát és fuvolát tanult a konzervatóriumban, Farkas Ödön igazgató irányításával. A Ferenc József Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos tanári oklevelet, itt védte meg doktori értekezését is. Az egyetem elvégzése után visszaköltözött Budapestre, ahol matematikát tanított.  Első zenés művét, a Csipkerózsikát egy iskolai színielőadásra írta – ennek kapcsán figyelt fel rá Bakányi Károly és Huszka Jenő, akik felkérték a János vitéz megkomponálására.

A Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján született János vitézt 1904-ben mutatták be, óriási sikerrel: közel hétszáz alkalommal játszották a bemutató helyszínén, a Király Színházban, Kacsoh Pongrác számára pedig országos hírnevet hozott. Egy évvel később Kolozsváron is műsorra tűzték a daljátékot, amelyet az azóta eltelt évszázadban több tízezer fiatal nézett meg.

 A János vitéz persze nem csak annak a korosztálynak szól, akik magyarórán tanulják Petőfi költeményét, hiszen a híressé vált dallamokat („Egy rózsaszál szebben beszél”, „Én a pásztorok királya”, a francia királylány áriája stb.) az idősebb nézők is kívülről dúdolják.

A Kolozsvári Magyar Opera ez alkalommal is szeretettel várja mindazokat akik december 15-én 17 órától velünk együtt szeretnék énekelni a jól ismert slágereket.      

Részletekért és helyfoglalásért keressék fel az opera honlapját www.hungarianopera.ro, a facebook.com/KolozsvariMagyarOpera wefbelületet, vagy a jegypénztárat (tel.: 0264-593468, naponta 10.00-13.00., valamint 16.30-18.30 óra között).

Kimaradt?