Érdemoklevél a temesvári magyar színháznak

Temesvár Polgármesteri Hivatala december 12-én érdemoklevéllel jutalmazta a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat, az idei bukaresti Országos Színházi Fesztiválon (FNT) nyújtott kiváló szerepléséért. Az október 25. és november 3. között megszervezésre került országos szemlén a Koltai M. Gábor által színpadra állított Elżbieta Chowaniec: Gardénia című előadásával vendégszerepelt a színház.

A Gardénia négy nőről, négy egymást követő generációról, egy családról, a huszadik századról, és ezek viszonyáról szól. Az izgalmas és rendhagyó dramaturgiájú darabban megjelenő szereplők egyszerre kislányok, kisasszonyok, hölgyek, némberek, tündérek, boszorkányok, hercegnők és koszos cselédek, elvirágzott prostituáltak és kényeskedő dámák. Lányok, asszonyok, akik éhesek, akik vágyakoznak, verekednek, mocskolódnak, ölelkeznek, üvöltenek, sírnak, keringőznek.

Koltai M. Gábor rendezésében az előadás nézői négy női generációt láthatnak Krakkóból, Lengyelországból, Közép-Európából. Egy szelet közép-európai történelmet; ötven év pokoljárását, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmokat, keretbe töréseket, falnak rohanásokat, felröppenéseket és elvérzéseket. A Gardéniában, mint egy görög tragédiában, úgy örökíti nemzedékről nemzedékre sorsát egy sajátos női vérvonal. A darabban kirajzolódik négy portré - mögöttük egy kontinensdarab. Bőröndjükben a történelem, bennük az örök, egyszerre iszonyú és mégis csodálatos Nő.

A darabban nyújtott alakításáért Lőrincz Rita a Legjobb színésznőnek járó díjban részesült a nagyváradi XIX. Rövid Dráma Fesztiválon (2013).

Kimaradt?