Zenei stílusok frontális ütközése Háromszéken

„Bach és a jazz: frontális ütközés” címmel rendkívüli zenei eseménysorozatra kerül sor Háromszéken. Magyarország legismertebb orgonaművésze, Varnus Xavér és Románia legszebb hangú jazzénekesnője, Luiza Zan áll egy színpadra háromszéki templomokban. Varnus Xavér és Luiza Zan, Czirják Tamás dobos és Bodóczki Ernő nagybőgős közreműködésével, kedden este a háromszéki Ozsdolán avatta fel a helybéli katolikus templom orgonáját. A rendkívüli zenei esemény rendkívüli érdeklődésnek örvendett, hiszen a település lakosságának fele, mintegy 700 személy volt jelen. A magyarországi és hazai zenei élet két meghatározó előadója, ma (szerda) este 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király katolikus templomban koncertezik, és a szervezők szerint teltház lesz, minden jegyet eladtak már elővételben.

Varnus Xavér nem először koncertezik Sepsiszentgyörgyön, 2010-ben ő tartotta a Szent György Napok nyitóhangversenyét, amikor a Svájcból hozott orgonát megszólaltatta a Krisztus Király templomban. Szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: rendszeresítené sepsiszentgyörgyi fellépéseit, hiszen itt minden feltétel adott, ahhoz, hogy hozzájáruljon az emberek zenei neveléséhez: nagyon jó a közönség és a Krisztus Király templomnak európai szintű orgonája van. Varnus Xavér nagyra értékeli a Sepsiszentgyörgy kulturális pezsgését, amely elmondása szerint Budapesten is gyakran visszacseng. Varnus Xavér Sepsiszentgyörgyöt Weimarhoz hasonlította, és rámutatott az alig 6000 fős miniállamot Goethe tette szellemi központtá, és ugyanez a jelenség tapasztalható a háromszéki megyeszékhely esetében is. Az orgonaművész szerint a sepsiszentgyörgyiek el vannak kényeztetve, hiszen nagyszerű koncertorgonával rendelkezik, és Lőfi Gellért a Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója állandóan szervez ott zenei eseményeket.

Luiza Zan-t a legszebb hangú hazai jazzénekesek között tartják számon. Zenei karrierjét 4 éves korában kezdte, amikor első helyet nyert egy versenyen. Pontosan 20 évvel később ugyanaz a dallal első helyezést ért el az Aranyszarvas fesztiválon. Komoly zenét tanult, viszont az évek során rájött, hogy a jazz iránti szeretete mindennél erősebb. A világ második legnagyobb jazz fesztiválján a Montreuxi Nemzetközi Jazz Fesztiválon 2003-ban a zsűri díját kapta meg, 2004-ben pedig második helyezést ért el. Az énekesnő egy ideje Sepsiszentgyörgyön él, és rendszeres fellépője az itteni zenei eseményeknek. Luiza Zan szerdai sajtótájékoztatón elmondta: nagyszerű zenei kísérlet lesz Bach és a jazz találkozása, és örvend annak, hogy erre Sepsiszentgyörgyön kerül sor, hiszen azt tapasztalja, hogy az itt élő emberek is egyrészt konzervatívak, de ugyanakkor nyitottak is a nyugati kultúra irányába. Luiza Zan szerint Bach zenéjének meghatározott struktúrája lehetőséget ad arra, hogy ő szabadon improvizáljon rá dalokat.

A zenei eseménysorozat csütörtökön is folytatódik Sepsiszentgyörgyön, amikor Varnus Xavér rendhagyó zeneórát tart a Plugor Sándor Művészeti Líceum zeneszakos diákjainak. Elmondása szerint azt kérte, hogy a tanórát is a Krisztus Király templomban tartsák, hiszen az ott lévő orgonán kívánja gyakorlatban is szemlélteti előadását. Varnus Xavér szerint nem igaz, hogy a mai fiatalok nem nyitottak a klasszikus zene fele, sőt mindenki számára elérhetővé vált az internet nyújtotta lehetőségek, YouTube és Facebook révén.

 

Kimaradt?