Hat bemutató, tizenkét előadás a Tamási Áron színházban

Tizenkét előadásból álló repertoárral készül az idei évadra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház, amely összesen hat bemutatót tervez, és színpadon tartja az elmúlt évadok fontosabb előadásait is, tájékoztatta a maszol.ro-t Nagy B Sándor.

A sepsiszentgyörgyi magyar társulat irodalmi titkára szerint augusztus 20-án kezdték el Molière A fösvény című darabjának próbáit. Ez, világ egyik legismertebb komédiája lesz a társulat idei szilveszteri előadása. A sepsiszentgyörgyi színház az 1986/1987-es évadban már játszotta egyszer a darabot, Kovács Levente rendezésében, ezúttal Bocsárdi László viszi színre az előadást, a címszerepben pedig Pálffy Tibort láthatják a nézők.

Az új évad első bemutatója Spiró György Az imposztor című darabjából készül Keresztes Attila rendezésében. Az előadás a színház nagytermében kerül bemutatásra, a főszerepben pedig Biró Józsefet, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészét láthatja a közönség.

Október közepére várható a Ny. V. Gogol Egy őrült naplója című elbeszélése alapján készült monodráma bemutatója, Mátray László előadásában. Gogol klasszikusa a világirodalom egyik legmegrendítőbb emberi vallomása, melyet több nagy színész feldolgozott már Erdélyben és Magyarországon is.

A tervek szerint novemberben láthatja a közönség Neil LaBute Micsoda csaj(ok) című, a férfi-női kapcsolatokról szóló, kortárs amerikai darabját, melyből éppen most forgatnak filmet a tengeren túl. Az előadás rendezője Radu Alexandru Nica UNITER Debüt-díjas rendező, a Temesvári Állami Német Színház művészeti igazgatója.

A következő év februárjára várható A végítélet napja című, Ödön von Horváth-darab bemutatója, Zakariás Zalán rendezésében. Az osztrák szerző alkotása az embernek az eltitkolt bűnhöz való viszonyát ábrázolja, arra keresi a választ, hogy egy véletlenül elkövetett, súlyos baleset okozója vajon meddig tudja elfojtani a lelkiismeret szavát.

A 2012/2013-as évad utolsó új bemutatóját Radu Afrim, a román színházi élet többszörös UNITER-díjas rendezője viszi színre a Tamási Áron Színházban. Radu Afrim elsősorban a kortárs színházi szövegek iránt érdeklődik, de hogy mit rendez évad végén a Tamási Áron Színházban, az egyelőre még titok, mondta el a maszol.ro-nak Nagy B. Sándor.

A sepsiszentgyörgyiek bérletes vendégjátékként Székely Csaba Bányavirág című darabját nézhetik majd meg a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadásában, Sebestyén Aba rendezésében.

Szabad, új és meghívottaknak is alkalmas: az Ábel-bérlet

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház hétfőtől kezdte árusítani az új évad bérleteit is. A társulat vezetősége úgy döntött, megszünteti az eddigi, napokhoz és közösségekhez kötött bérletrendszerét, és csak egyetlen bérletet árusít az új évadban, amely nagyobb szabadságot biztosít a nézőknek.

Az Ábel nevű bérlet bármikor, bármilyen előadásra érvényes, egy előadás többszöri megtekintését is lehetővé teszi, és egyszerre több személynek is belépést biztosít a színház minden előadására, nemcsak az új produkciókra, hanem a műsoron tartott korábbi előadásokra, valamint a színház által meghívott bérletes előadásokra is. A bérlet-tulajdonosnak csupán annyi a feladata, hogy helyfoglalásért időben bejelentkezzen a Városi Kulturális Szervezőirodában személyesen vagy telefonon.

Az új bérletek egységesen 5 belépésre szólnak és felnőtteknek 50 lej, pedagógusoknak, kulturális területen dolgozóknak és ifjúsági szervezetek tagjainak 40 lej, nyugdíjasoknak, diákoknak és vidéki nézőknek 25 lej. Egy bérlettel több személy is bemehet az előadásra, ebben az esetben nyilván több bérlet-kocka kerül felhasználásra. Mivel öt személy egyetlen előadásra elhasználhat egy bérletet, az Ábel bérletek egész évad folyamán megvásárolhatók lesznek, az el nem használt bérlet-kockák pedig a következő évadban is érvényesíthetők.

A bemutató előadásra szóló, Tamási Áron bérletek ára változatlanul 80 lej, ezekkel a bérletekkel továbbra is az évad 5 bemutató előadását lehet megtekinteni. Azok számára, akik az új évadban is támogatni szeretnék a Tamási Áron Színházat, idén is meghirdeti a színház a Mecénás bérletet, mely minden előadásra érvényes: az új bemutatók, felújított produkciók és a színház által szervezett vendégjátékok mellett a társintézmények – M Stúdió és Cimborák bábszínház – bemutatóira és bármely előadására belépést biztosít. A Mecénás bérletek ára sem változott az elmúlt évad óta, egy bérlet 550 lejbe kerül.

Kimaradt?