Barocklegenda: Bonchidán búcsúzott Minculescu

Közel ötezer ember gyűlt össze a BAROCK – XI. Bonchidai Kastély Napok zárórendezvényére, az Iris koncertre, amely egyben Cristi Minculescu utolsó fellépését is jelentette a talán legismertebb román rockegyüttes énekeseként. A kétnapos rendezvény idén is számos kulturális programmal, gyermekműsorral, szabadtéri hagyományőrző bemutatóval, valamint minden ízlést és korosztályt figyelembe vevő koncertekkel várta a kastélyba látogatókat.

A kánikula a Bonchidai Kastély Napokat sem kímélte idén, noha a szeptember eleji időzítésnek enyhítő hűvösséget kellett volna hoznia. A BAROCK – XI. Bonchidai Kastély Napokon így is voltak rendezvények, amelyek kedvéért a tűző napsütést is vállalták a látogatók. Például Belloni mester bűvészmutatványai, amelyeket a kisgyerekek és szüleik szombaton, a déli órákban ámuldoztak végig a barokk kastély udvarán.

Idén a Romániai Magyar Cserkészszövetség társszervezőként vett részt a Transylvania Trust Alapítvány és Bonchida község polgármesteri hivatala mellett, így a gyerekeknek két napon keresztül folyamatosan biztosították a szórakoztató és oktató, ügyességfejlesztő programokat.

A szervezők és a kastélyt felújító Transylvania Trust Alapítvány különleges hangsúlyt fektet arra, hogy a helyi közösség magáénak érezze a csodálatos épületegyüttest, felelősséget vállaljon érte – ezért a helyi lakosok, akik személyazonossági igazolványukkal tudták bizonyítani állandó lakhelyüket, ingyen vehettek részt a rendezvényen.IMG 1543 resize

A régiség- és népművészeti vásár, kürtőskalács, kézművesműhely és a gyermekek energiafölöslegét levezető ugróháló dacára a legnagyobb sikert évről-évre a lovak és lovasok zsebelik be. A kastélypark elején felállított jurta, a hagyományos magyar harcászati eszközök bemutatása, de főként az ápolt, erős, sokszor csak szőrén megült paripák közelsége nemcsak a gyermekeket, hanem a legtöbb felnőttet is lenyűgözi.

A bonchidai Bánffy-kastély épületgyüttese impozáns díszletként zárja közre a színpadot és közönséget befogadó füves udvart, és erre egyre több rendezvényszervező rájött már, gondoljunk csak a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) vetítéseire a kastélyudvaron. Az idéntől valószínűleg a koncertszervezők is kedvet kapnak a bonchidai helyszínre, mert a Role, a Heaven Street Seven, A Shukar Collective, a dé lá Funk Tóth Katival, és persze mindennek megkoronázásaképpen az IRIS koncertjén egyedülálló volt a hangulat.

Hol lehetne az erdélyi kastélyok helyzetéről beszélgetni, ha nem egy kastélyban? A PONT csoport a felújított Miklós-épületben (amely Bánffy Miklósról kapta nevét, és restaurálása óta számos konferenciának, családi vagy kulturális rendezvénynek ad otthont) mutatta be a „22 nap alatt a kastélyok körül" filmjét. Farkas András, a PONT csoport elnöke a maszol.ro-nak elmesélte: régóta tervezik, hogy létrehoznak egy adatbázist, amely az összes erdélyi kastélyt számon tartja.

Ennek a hatalmas munkának egy részét villantja fel a film, amely valójában műfajilag és hangulatukban is különböző, rövid filmecskék sorozata – az egyetlen közös bennük, hogy Közép-Erdély valamelyik kastélyáról szólnak. „Pályázat útján megbíztunk két fiatal alkotót, hogy térképezzék fel négy megye - Szeben, Maros, Kolozs és Fehér – kastélyait. A mi listánk mintegy negyven épületet tartalmazott, ők ötvenet néztek meg. Az erdélyi kastélyok száma azonban eléri a hatszázat is, egyelőre nincs egészen pontos adatunk erről. Reméljük, jövő ilyenkor már lesz" – mondta Farkas András.

A Kastély Erdélyben fotópályázat ötletgazdája szerint nem nosztalgiával kell közelíteni az erdélyi kastélyok kérdéséhez, hanem gyakorlatiasan, alkalmazkodva a mai realitáshoz. Ezt húzza alá a bemutatott, húszperces film, és ez a kimondott célja a PONT csoportnak is: „A kastélyok a múltból származnak, de ma már mást jelentenek a közösségnek. Nem szabad elzárni ezeket az épületeket a helyi emberektől. Az a tapasztalatunk, hogy a helyi lakosokban nagy a receptivitás, akarnak tenni valamit a kastélyért, nekik sem tetszik, ha a településükhöz tartozó régi kúria tönkremegy" – vallja Farkas András, aki éppen ezért önkéntes munkával látja megvalósíthatónak az állagmegőrzést.

A tervezett adatbázis egyébként mindenki számára hozzáférhető és bővíthető lesz, így bárki feltöltheti majd a szóban forgó kastélyról készült fotóját, kiegészítheti ismereteivel történetét, vagy éppen beszámolhat megközelíthetőségéről. Kerezsden a közeljövőben nyílt napot szerveznek a Bethlen-kastélyban, hogy bebizonyítsák: ezek az épületek nemcsak múltat őriznek, hanem a jelenben is kiválóan szolgálhatják a közösséget. „A legjobb példa erre éppen ez, ahol vagyunk, a bonchidai Bánffy-kastély" – tette hozzá a PONT csoport elnöke.

Kimaradt?