Dokumentumfilmek a határon túli magyarokról az Indafilmen

Szerdától külföldön is nézhető az Indafilmen a Szomszédaink, a magyarok-széria első része, illetve a Szlovákmagyarok és a Menjek/maradjak című filmek. Ezek a határon túli magyarság kérdéseiről, a többség-kisebbség sztereotípiáiról szólnak – közölte az indafilm.blog.hu.

Galán Angéla és Zámborszki Ákos Szomszédaink, a magyarok című dokumentumfilm-sorozatának célja például, hogy többféle, helyenként szélsőséges vagy egymásnak ellentmondó vélemény szerepeltetésével rámutasson a sémák mentén történő gondolkodás visszásságaira, és arra, hogy ez mennyiben nehezíti a kölcsönös megértést és megismerést.

A Szlovákmagyarok Galán Angéla diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és vállaltan szubjektív hangvétele ellenére sok vitát keltett. A dokumentumfilm egy személyes útkeresés történetébe ágyazza a kisebbségi lét problémás kérdéseit.

A kivándorló magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozat New York-ban forgatott pilotepizódja két kint élő magyar fiatal portréját állítja kontrasztba. A dokumentumfilmet a Speak Easy Project csapata készítette saját finanszírozásban.

Kimaradt?