Bővül a vajdasági jeles napok sora

A vajdasági magyar képzőművészet napjával bővül a vajdasági magyarság ünnepeinek, jeles napjainak sora, miután a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elfogadta az erről szóló javaslatot keddi ülésén. A vajdasági magyar képzőművészetről ezentúl minden év november 14-én, Ács József festőművész, műkritikus születésnapján emlékezik meg a Szerbia északi tartományában élő magyar kö-zösség.

Ács József az 1940-es évek elején végezte művészeti tanulmá- nyait Belgrádban, majd Újvidéken telepedett le. 1952-ben meg- szervezte az első jugoszláviai művésztelepet Zentán. Az MNT 2005-ben fogadott el határozatot a vajdasági magyarság nemzeti ünnepeiről, emléknapjairól és jeles napjairól. Eszerint nemzeti ünnep március 15., augusztus 20. és október 23., emléknap pedig október 6. és november 1.

A jeles napok közé a vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzati szerve eddig 15 napot sorolt, egyebek mellett a vajdasági magyar könyv és olvasás (március 29.), a nemzeti összetartozás (június 4.), a vajdasági magyar irodalom (július 27.), a vajdasági magyar mozgókép (október 13.) és a délvidéki magyar színjátszás (október 29.) napját.

Kimaradt?