Bach és a jazz: frontális ütközés Sepsiszentgyörgyön

Rendkívüli koncertre, izgalmas együttműködésre kerül sor Sepsiszentgyörgyön, Székelyföld Kulturális Fővárosában. A Szó és a hang évében, a műfajok átjárhatóságának jegyében, Johann Sebastian Bach muzsikája és a jazz világa találkozik december  11-én, szerdán 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király katolikus templomban, ahol Varnus Xavér orgonaművész lép fel. Meghívottja Luiza Zan jazzénekesnő,  közreműködik Czirják Tamás (dob) és Bodóczki Ernő (nagybőgő).

Varnus Xavér nem először koncertezik Sepsiszentgyörgyön, 2010-ben ő tartotta a Szent György Napok nyitóhangversenyét, amikor a Svájcból hozott orgonát megszólaltatta a Krisztus Király templomban.  Varnus Xavér gyakorlatilag minden jelentősebb orgonán játszott már a világon, többek között a lipcsei Tamás-templomban, a párizsi Notre-Dame-ban és a párizsi Saint-Eustache-ban, a moszkvai Csajkovszkij Zeneakadémián, valamint a Philadelphiában található Wanamaker Főudvarban, a világon ma létező legnagyobb orgonán. Az 1992-es Bach-Mozart-Albinoni válogatása az Európában valaha megjelent orgonafelvételek között az első számú bestseller volt.

Luiza Zan zenei karrierjét 4 éves korában kezdte, amikor első helyet nyert egy versenyen. Pontosan 20 évvel később ugyanazzal a dallal első helyezést ért el az Aranyszarvas fesztiválon. Komolyzenét tanult, viszont az évek során rájött, hogy a jazz iránti szeretete mindennél erősebb. A világ második legnagyobb jazzfesztiválján, a Montreuxi Nemzetközi JazzFesztiválon 2003-ban a zsűri díját kapta meg, 2004-ben pedig második helyezést ért el. 2004-től a SLANG együttes tagja, akikkel első helyezést elérték az Aranyszarvas Fesztiválon, ezután a Zone Records (Universal) szerződést ajánlott fel Luizának. Rendszeresen fellép a sepsiszentgyörgyi zenei eseményeken.

A Bach és a jazz: frontális ütközés című koncertre a hangversenybérlettel ingyenes a belépés. Szabadárusításban is lehet jegyet vásárolni, ez esetben érdemes elővételben beszerezni a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám) 25 lejért, a helyszínen a jegy ára 30 lej. Diákok és nyugdíjasok kedvezményben részesülnek: elővételben 15 lejért, a helyszínen 20 lejért válthatnak jegyet. A jegyek árusítását december 3-án, kedden kezdik meg, érdeklődni a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet.

 

Kimaradt?