Egy falatnyi Erdély: fotótárlat Csíkszeredában

Nagyszámú közönség előtt mutatták be Csíkszeredában az Egy falatnyi Erdély című, könyvbemutatóval és festménykiállítással egybekötött fotótárlatot. Bálint Zsigmond fotóművész és fia, Bálint László tárlata bejárta Nyugat-Észak-Európát, és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán is teltház fogadta.

Zsigmond Barna Pál főkonzul, az est házigazdája köszöntőjében kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy az általa vezetett konzulátuson befogadhatták és bemutathatták a kiállítást. "Bálint Zsigmond egy olyan ember, aki sikeresen ötvözte a menedzseri pályát - hiszen egy nagyvállalat főmérnöke volt - hobbijával, a fotózással. Amit ma itt láthatunk több, mint hobbi, hiszen ezek a fotók egy olyan gyűjtemény részei, amely megmarad és a közösséget szolgálja" - fogalmazott a főkonzul, majd átadta a szót Hidvéghi Balázsnak, magyar országgyűlési képviselőnek, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnökének, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt.

Hidvéghi kiemelte, Erdély kapcsán ő maga is azt tapasztalja, amit már sokan átéltek, hogy ha egyszer ellátogat ide az ember, egyre gyakrabban kell újra jönnie, utalva arra, hogy részt vett már Erdélyben ünnepélyes eskütételen, de a csíkszeredai ’56-os megemlékezésen is. "Közismert a kultúra, a művészetek közösségteremtő ereje. Felemelő itt lenni, a koronára tekinteni, ami egykoron átfogta az egész Kárpát-medence magyarságát, akár csak ma, és felemelő látni ma is ennek az összetartozásnak egy nagyon szép példáját. Felemelő érzés tapasztalni, hogy sok mindenben egyformán gondolkodunk, és vállaljuk egymásért a felelősséget" - hangsúlyozta a képviselő, kiemelve, hogy a következő jelentős lépés, ami az együvé tartozást szimbolizálja, a jövő évi magyarországi országgyűlési választás lesz, amelybe több mint száz év után, a külhoni magyarok újra bekapcsolódhatnak.

A fotókiállítást és Bálint Zsigmond fotóművész munkásságát Nagy Miklós Kund újságíró méltatta, kiemelve azt az értékes gyűjteményt, amit a művész az elmúlt hatvan évben állított össze. "Tizenéveseket meghazudtoló lendülettel, energiával és fáradhatatlansággal járja a falvakat, és teremti meg azt a páratlan fotótékát, amely üzenni tud rólunk a jövő generációinak" - mondta.

Az újságíró kihangsúlyozta a csíkszeredai főkonzulátus munkáját is, hiszen az intézmény a hasonló rendezvények szervezésével, befogadásával szintén belekóstol Erdélybe, és nyújtani akar egy falatot belőle az érdeklődőknek.

A tárlat anyaga betekintést nyújt Erdély különböző vidékeibe, a néző képzeletbeli sétát tehet a székely Mezőség, Kalotaszeg, a Gyimesek, a Homoród-mente, a Küküllő-mente gyönyörű tájain, bepillanthat az ott élő emberek mindennapjaiba.

A hármas rendezvény bejárta Nyugat-Észak-Európa különböző országait: Bálint Zsigmond és fia elvitt egy falatnyi Erdélyt többek között Németországba, Svédországba, de Hollandiába is. "Akármerre jártunk, valaki valahol valakit biztosan felismert a fotókon. Stockholmban, a magyar házban egy szakács néni fogadott bennünket, aki rápillantott az egyik fotóra, amelyen édesanyja kezét vélte látni. Igazán megható pillanat volt" - mesélte az Egy falatnyi Erdély címet viselő, ez alkalommal Csíkszeredában is bemutatott kortárs antológia összeállítója.

A nemzetközileg elismert fotóművész szerényen beszélt munkájáról, mint mondta, számára sokkal többet mond egy-egy vizuális élmény, mintsem azt szavakba tudná önteni. "Egy-egy találkozás alkalmával az emberek nehezen nyílnak meg, de egy bizonyos idő után elkezdenek beszélni, önmagukat adják és úgy néznek bele a lencsébe, hogy nem gondolnak arra, ha elkattan a masina, hogy fognak kinézni. A tekintetek pedig sok mindent elárulnak, sok mindent ki lehet olvasni belőlük" - ecsetelte az alkotó.

A rendezvényen levetített kisfilmek révén a hallgatóság közelebb kerülhetett az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány tevékenységéhez, és ahhoz a Mezőbergenyéhez is, ahol évente szerveznek alkotótábort képzőművészek számára, akik festményeiken igyekszenek továbbörökíteni egy elfelejtett vidék hagyatékát.

 

Kimaradt?