Bolyaisok világtalálkozója Marosvásárhelyen

Péntek reggel tíz órakor már sokan várakoztak a Bolyai Farkas Elméleti Líceum kapujában, holott csak tizenegytől lehetett bejelentkezni. A helybeliek mellett a világ minden sarkából érkeztek az egykori bolyaisok, hogy részt vegyenek az augusztus 31-szeptember 2-a közötti hatodik világtalálkozón.

Kirsch Attila szervező, a Bolyai Öregdiákok Batári Körének elnöke a maszol.ro-nak annyit mondott, a legutóbbi találkozónak 1700 regisztrált résztvevője volt, az idén ennél is többre számítanak. „Reggel a nyolc regisztrációs asztalt ki kellett bővítenünk tízre, hogy gyorsabban haladjon a bejelentkezés." – mondta Kirsch.

Péntek délelőtt már szép számban gyülekeztek a Bolyai-udvaron az öregdiákok, a napernyők alatt rögtönzött, vagy előre megszervezett osztálytalálkozók kaptak helyet, mások a tantermekben gyűltek össze, hogy felelevenítsék a diákéveiket.

Györffy Ilona az Amerikai Egyesült Államokból jár haza, barátaival, volt osztálytársaival szoros kapcsolatot ápol. „Úgy jövök haza, mintha csak egy hónappal ezelőtt mentem volna el. Levelezünk, emailezünk, nem szakadtunk el egymástól" – mondta a maszol.ro-nak a Bolyai egykori diákja, ma támogatója, a Györffy Zoltánról elnevezett ösztöndíj alapítója. „A férjem testvére fiatalon hunyt el tragikus körülmények között és emlékére egy ösztöndíjat hoztunk létre, amelyet minden évben három diáknak ítél oda az iskola. A mérce a Györffy Zoltán iskolai eredménye. Első, második és harmadik díjat adományozunk, vagyis 300, 200 és 100 dollárt" – magyarázta Györffy Ilona.

Horváth Gabriella, a Bolyai igazgatóhelyettese elmondta: az iskola bejáratánál található két emléktáblát szeretnék felújítani, amelyre betűt vásárolhatnak a résztvevők. Egy betű ára 5 lej és az így összegyűlt pénzből restaurálják a táblákat. Azok, aki betűt vásárolnak, kiválaszthatják, hogy milyen betűket akarnak. „Sikeres a kezdeményezés, hiszen nem egyesével, hanem tízesével, húszasával vásárolják a betűket. Aki holnap jön, annak már nem jut betű" – mondta az aligazgatónő.

Kirsch Attila szervező a maszol.ro-nak elmondta, hogy az idén nem csak az egykori Bolyais-diákokat fogadják, de bárkit, akinek rokonszenves a 455 éves múltra visszatekintő alma mater, vagy csak szeretné jól érezni magát ebben a társaságban. „Sokan érdeklődtek, hogy jöhetnek-e, ha nem jártak a Bolyaiba. Természetesen szívesen fogadunk bárkit, nyitottak vagyunk, bárki bejelentkezhet és részt vehet a programjainkon" – fogalmazott a szervező.

A résztvevőket gazdag program várja, hiszen az udvaron a napernyők alatti beszélgetések mellett múzeumavatóra várják az érdelődőket a Teleki Tékába, ahol megnyitják a felújított Bolyai Emlékmúzeumot, és ahol péntek este irodalmi est, színházi produkció tekinthető meg. Az iskola udvarán pedig éjfélig tart a nosztalgiázás a Tonight Jazz Quartet, DNS és az Autostop zenéjére.

Szombaton délelőtt a hiavatalos megnyitóval indul a nap a Bolyai udvarán, amit tudományos előadások követnek a Teleki Téka olvasótermében és a Bolyai amfiteátrumában.

Kimaradt?