Felnőttelőadásra készülnek a marosvásárhelyi bábszínházban

A Pantheszileia-program címmel új bemutatóra készül Marosvásárhelyen az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház közösen a Nemzeti Színházzal. A csak 18 éven felülieknek ajánlott darab szerzője és rendezője Kincses Réka filmrendező, aki műfajilag „nyers színháznak” nevezi a produkciót. A vasárnap esti bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Gabriel Cadariu beszélt az Ariel Undergorund programjáról, amelybe az új előadás is illeszkedik, elmondása szerint Kincses Réka ötlete volt a produkció, amelyre a színház nyitott volt, sőt örömmel fogadta a javaslatot.

Kincses Réka Németországban tanult, filmrendezőként ismert a neve, a színpadi műfajban ez az első rendezése. Az újságíróknak elmondta, másfél évvel ezelőtt Székely Katalinnal, az Ariel irodalmi titkárával beszélgetve merült fel először az ötlet, hogy „jó volna valamit itthon is csinálni”. A téma pedig már régóta foglalkoztatja: a férfi és nő közötti viszony, a hatalomért folyó örökös harc a nemek között, még ha az sok esetben nem is tudatosul, az amazonok világa, a szerelem.

Egy férfigyűlölő vallomásai címmel írt egy prózai szöveget, amelyet Vida Gábor, a Látó szerkesztője elolvasott és azt javasolta, hogy írjon regényt belőle. A regény helyett színpadi mű született, amelynek a szövege, a szerkezete, a párbeszédei a színészekkel való munka során folyamatosan alakult.

Az előadásban Pál Emőke, Kolozsváron frissen végzett színésznő kapta a címszerepet, valamint Bartha László Zsolt, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művésze. Színpadra lép még Monica Ristea, B. Fülöp Erzsébet és Meszesi Oszkár.

A december 1-i bemutatót követően december 2-án, 5-én, 8-án és 11-én lehet megtekinteni az előadást, előzetes helyfoglalás után.

Kimaradt?