Teltházas dzsesszkoncert Csíkszeredában

Székelyföldi turnéjuk első állomásán, Csíkszeredában koncertezett a hét végén Sárik Péter és Luiza Zan. Magyarország egyik legjobb dzsessz-zongoristája és Románia legismertebb dzsessz-énekesnője eddig kétszer zenélt együtt, Bukarestben és Budapesten, ám akkor zenekarral. Duóban most hétvégén léptek fel először, a népszerű Minijazz Fesztivál városában. A koncertre az esemény előtt már napokkal lehetetlen volt jegyet kapni a hatalmas érdeklődés miatt.

Luiza és Péter repertoárján ismert dzsessz-sztenderdek, valamint népszerű slágerek feldolgozásai szerepeltek. A közönség a világszínvonal mellett az aktív kommunikációt is értékelte. Sárik Péter közismerten remekül kommunikál a hallgatósággal, ám ezúttal Luiza is kitett magáért: angolul, románul és - a jelenlévők legnagyobb meglepetésére - magyarul is megszólalt. A fantasztikus hangú énekesnő, mivel babát vár, megkérte a közönséget, hogy amennyiben lehet, ne nagyon dohányozzanak, "mert pockos vagyok" - közölte bájosan.

Az Erdély-mániásnak is nevezhető Sárik Péter ismételten szuperlatívuszokban nyilatkozott az itteni hallgatóságról. "A közönség híresen jó Erdélyben, de most különösen kiváló hangulat volt, úgy éreztem, hogy az óriási érdeklődés mellett az első pillanattól szerettek és támogattak minket. Érezték és értették a zenénket. Azt is fantasztikus megélni, amikor gyakorlatilag szétverik a házat, de a legjobb érzés, mikor egy lassú szám alatt egy pisszenést sem lehet hallani a zsúfolásig megtelt helyiségben" - nyilatkozta a budapesti zenész.

Szerinte a duó nagyobb szabadságot ad a művészeknek, több improvizációra van lehetőség ebben a felállásban. "Luizával egy élmény együtt játszani, fantasztikus hangja van, őszinte és természetes a színpadon, hatalmas energiákat mozgat meg azzal, ahogy énekel" - mondta Péter.

Aki lemaradt a csíkszeredai koncertről, még "elkaphatja" a dzsessz-párost a következő napokban, ugyanis november 28-án Sepsiszentgyörgyön lépnek fel a Teinben, 29-én Székelyudvarhelyen a G. Caféban, és végül 30-án Brassóban a Couchette Bistro-ban.

Kimaradt?