Szeptember 14: a román filmek fehér éjszakája

Bukarest mellett Kolozsvár, Temesvár és Iaşi lesz a helyszíne idén, szeptember 14-én a Román Film Fehér Éjszakája címet viselő rendezvénynek.

A Román Film Népszerűsítéséért Egyesület által szervezett filmmaraton során számos hazai alkotást nézhet meg a közönség, minden műfajban és városonként több helyszínen.

Kolozsváron például a Győzelem mozi (a Deák Ferenc/Eroilor utcában) és a TIFF Ház (az Egyetem utcában) ad otthont a péntekről szombatra virradó éjszakai rendezvénynek. Temesváron a Temes mozi, Iaşi-ban pedig a Victoria mozi várja az új és klasszikus romániai filmek kedvelőit.

Bukarestben ez alkalomból mutatják be először a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönsége számára már ismert Despre oameni şi melci (Emberekről és csigákról) című vígjátékot, amelyet Tudor Giurgiu rendezett, a két ügyeletes román sztárral, Monica Bîrlădeanuval és Andi Vasluianuval a főszerepben.

De műsoron szerepel Radu Jude Toată lumea din familia noastră (Mindenki a családunkból) című, a szarajevói filmfesztiválon nagydíjat nyert alkotása is, valamint a világhírű színházi rendező, Silviu Purcărete első filmje, az Undeva la Palilula (Valahol Palilulán) is, amelyben a kolozsvári nézők kedvelt színpadi színészüket, Dimény Áront is láthatják a vásznon.

Adrian Sitaru Din dragoste, cu cele mai bune intenţii (Szeretettel és a legjobb szándékkal) című mozija két díjat is besepert a Locarno-i Filmfesztiválon – a szeptemberi fehér éjszakán ezt is megtekinthetik a négy nagyváros filmkedvelői.

A román rövidfilmek sem hiányoznak a programból, aki nem látta, most megnézheti a Blu-t, amely az idei TIFF-díjas alkotás, vagy a Gopo-díjas Hello Kitty-t, vagy a Chefu-t, Adrain Sitaru rövidfilmjét.

A vetítésekre a belépés díjtalan, a helyek száma viszont korlátozott, úgyhogy érdemes időben lefoglalni azokat. A szervezők ígérete szerint a teljes program rövidesen megtekinthető lesz a www.romfilmpromotion.ro honlapon.

Kimaradt?