Bukarestben élő magyarok szólalnak meg Vincze Loránt könyvében

Bukarest szerethető város, ezt pedig azok az értelmiségiek is igazolják, akik Vincze Loránt újságíró, a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának) alelnöke frissen megjelent könyvében, a Magyar Bukarestben megszólaltak. A kötet tartalmáról szerdán délután,. Kolozsváron beszélgetett a szerző és a Pallas Akadémia Könyvkiadó főszerkesztő-helyettese.

A Minerva-házban tartott teltházas könyvbemutatón Sarány István elmondta, ugyan Székelyföldön előítéletek élnek a bukaresti magyar léttel szemben (az a poén is elhangzik gyakran, hogy a román fővárost szeretik, de csak úgy, ha Csíkszeredából útlevéllel utazhatnak oda), ezzel szemben ő azzal szokta meghökkenteni ismerőseit, hogy szereti Bukarestet.

Vincze Loránt bevallotta: sztereotípiák benne is működtek, mindenkitől azt hallotta, hogy Bukarest csúnya nagyváros, ahol a románok nem szeretik a magyarokat, így el sem tudta volna képzelni, hogyan élhetne ott.  Szép lassan azonban megbarátkozott a várossal – ha éppen szerelembe nem is esett vele –, és úgy térképezte fel szisztematikusan, hogy a város egyik feléből átgyalogolt a másikba, megismerve a lakóit.

„Rendes emberek, sokkal pozitívabban viszonyulnak hozzánk, magyarokhoz, mint ahogy esetleg itt Erdélyben meg vagyunk szokva vele” – mondta az interjúkötet szerzője.

A bemutató közönsége részleteket hallgathatott meg a könyv interjúinak felvételeiből, és láthatta, kik szerepelnek benne: többek között Alföldi László, Gyarmath János, Ágoston Hugó,  Egyed Ufó Zoltán mesélte el Vinczének, hogyan él vagy élt, milyen nehézségekkel-örömökkel találkozott a román fővárosban magyarként.

Kimaradt?