Rajzolással fejleszthetik kreatív énjüket a csíkszeredaiak

Jobb agyféltekés rajztanfolyamot tartanak 2013. november 21. és 24. között Csíkszeredában. A módszer lényege, hogy a kreativitásért felelős jobb agyféltekénket a négy napos tréning alatt megtanuljuk „mozgósítani”.

Kutatások bizonyítják, hogy a két agyfélteke két különböző működési üzemmódban dolgozza fel a naponta őt bombázó információ áradatot. Kicsit lecsupaszítva: a bal agyféltekénk felel a logikáért, a jobb a kreativitásért, az érzelmekért. Különböző felmérések azt bizonyítják, hogy a nyugati társadalmakban az emberek több mint 80 százalékának a bal agyféltekéje a domináns, tehát sokkal inkább élünk logikusan, mint kreatívan, játékosan. A rajz maga egy eszköz az önismerethez, hiszen úgy csinálunk mindent a rajzban, mint az életünkben. Nem hiába történik, hogy a gyermekpszichológus a magát szavakkal még nehezen kifejezni tudó kicsit először is rajzoltatja, hiszen a rajz gyakorlatilag – tükör.

Gál Mónika, a csíkszeredai tanfolyam szervezője Magyarországon akadt rá a módszerre sok évvel ezelőtt. Utána nyomozott, hol lehetne ezt megtanulni Székelyföldön, ám legközelebb Marosvásárhelyen talált ilyen lehetőséget. Akkor elhatározta, Csíkszeredába is elhozza a tanfolyamot, hogy a Hargita megyeieknek is legyen alkalmuk elsajátítani ezt a személyiségfejlesztő technikát.

„Nem terveztem, hogy én leszek a szervező, de így alakult. Egy budapesti ismerősöm ajánlotta Bajczi Mariannát és Zabó Kittit, hogy velük vegyem fel a kapcsolatot. Nem volt más megoldás, beláttam: ha meg akarom tanulni a módszert, ide kell szerveznem az oktatókat Csíkszeredába” – meséli Mónika. Szerinte a mai kor emberét beadarálják a hétköznapok, a munka, a család, a háztartás, ám szükségünk lenne arra is, hogy önmagunkra figyeljünk, fejlesszük magunkat. Míg az otthonunkban folyamatosan cseréljük például a háztartási gépeket, a számítógépet, a telefont, hogy mindenből a legfejlettebbet használhassuk, addig önmagunk fejlesztésére igen csekély időt szánunk. „Idáig azt gondoltam, nem tudok rajzolni. De kiderült, ezt a bal agyféltekém mondja. Itt négy nap alatt a pálcikaembertől eljutok majd a profi portré készítéséig. A tanfolyam csak a kezdet, amelyen megtapasztalom, hogy nincs lehetetlen. Remélhetőleg a képzés után sokkal könnyebben fogok megküzdeni a kihívásokkal, hiszen a rajzolás révén megtanulom: azt, amit elhatározok, meg is tudom csinálni, képes vagyok rá” – nyilatkozta Mónika.

A jobb agyféltekés rajzolást terápiás módszerként is használják, szép eredményeket értek el skizofrén, diszlexiás és diszgráfiás embereknél egyaránt.

A csíkszeredai tanfolyamról érdeklődni a 0758 320 331-es telefonszámon lehet Gál Mónikánál.

Kimaradt?