Gryllusék elhozták „Sanyi bácsit” Marosvásárhelyre

„Nem csak generációkat, hanem műfajokat is áthidal ez a produkció” – hangzott el péntek délután, a Gryllus Dániel és barátai Weöres Sándor A teljesség felé című előadását megelőző sajtótájékoztatón, ahol a Marosvásárhelyen fellépők közül Gryllus Dániel, Palya Bea és Ferenczy György találkozott az újságírókkal.

Elmondták, a Művészetek Palotájában volt már több előadásuk, a három év alatt nyolcadszor lépnek színpadra a produkcióval, amelyet Erdélyben előbb Sepsiszentgyörgyön mutattak be, azt követi a marosvásárhelyi fellépés.  Az előadásról Gryllus Dániel elmondta, az alapmuzsikát ő írta, a hangszerelés és a művészek kiválasztása, a műsor összeállítása a Gryllus Samu munkája.

Palya Bea nemcsak énekes, de hallgató is a színpadon – vallott az énekesnő, aki nagyon érdekesnek, sajátos hangulatúnak nevezte a produkciót, amelyben mindenki a legtökéletesebbre törekszik, úgy ül be a színpadra, hogy a legnagyobb odafigyeléssel mondja el a maga részét.

„Valami olyasmi történik, hogy együtt visszük tovább és reméljük, hogy a nézőkben is ez megy tovább” – fogalmazott Ferenczy György, aki arról is beszélt, hogy milyen nagyszerű együtt lenni azokkal a művészekkel, akikkel együtt lépnek színpadra, utazni és beszélgetni velük, egymás társaságában „megfürödni”, hogy aztán a színpadon egymás zenéjében is fürödhessenek.

Az újságíróknak azt is megtudták, nem egy közös alkotásról van szó, hanem egy közös előadásról, amely minden alkalommal ünnepszerű, ahol mindenki nagyon jól akar teljesíteni, mindenki nagyon fegyelmezett, senki nem akar hibázni. A dzsessz, a népdal, a klasszikus zene, a különböző hangszerek, mind úgy szólalnak meg, hogy valami nagyon finom, nagyon különleges zene születik.

Mit szólt volna Weöres Sándor ehhez az előadáshoz? Biztos tetszett volna és örülne neki – mondta Gryllus az újságírói kérdésre, hozzátéve, hogy „Sanyi bácsi” nem volt olyan, hogy valamire azt mondja, hogy nem jó. „Weöres Sándor egészen másképp működött, mint a hétköznapi ember” – tette hozzá a zenész.

Kimaradt?