Könyv a nyolcvanas évek kommunista rezsimjéről

Csíkszeredában is bemutatták szerdán Borbély Ernő „Az enyedi politikai főiskola” című könyvét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében. A Lazarus Ház dísztermében Zsigmond Barna Pál főkonzul köszöntője után Szőcs Géza költő, Birtok József, a Státus Kiadó igazgatója és Tordai Árpád nyugalmazott pedagógus méltatta a kötetet. Az eseményen jelen volt Borbély Tünde, Borbély Ernő özvegye is.

A Politikai foglyok a ’80-as évek Romániájában alcímet viselő könyv szerzője maga is Nagyenyeden volt politikai fogságban, ugyanis a kommunista hatóságok 1982. november 23-án őrizetbe vették. Az elfogatást házkutatás is kísérte, melynek során többek között irodalmi, történelmi, néprajzi, elsősorban magyarországi kiadású könyveket találtak, és ennek következményeként 1983. február 26-án letartóztatták.

A kötetben saját cellatársairól ír, az interjúkon keresztül megismerhetjük az akkori társadalom működését, a rendszer visszásságait. Míg az ’56 utáni megtorlásokról számtalan írás született, a ’80-as évek meghurcoltatásairól annál kevesebb, így hiánypótlónak számít a könyv.

A szerző már nem érhette meg Az enyedi politikai főiskola kiadását, nehéz betegség után 2011. decemberében elhunyt, ám özvegye küldetésének tekintette, hogy nyomtatásban is megjelenjen férje kézirata. A könyv érdekessége, hogy az interjúk egyike pontosan Borbély Tündével készült.

A kötet a Státus Kiadó gondozásában jelent meg.

Kimaradt?